Σύλληψη αρχαιοκάπηλου

2015-01-09 19:49

Περίτεχνα χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι της ύστερης ρωμαϊκής ή παλαιοχριστιανικής περιόδου, εντοπίστηκαν σε σοφίτα σπιτιού στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Συνελήφθη ο 59χρονος ιδιοκτήτης της οικίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο συλληφθείς κατείχε παράνομα και απέκρυπτε σε δερμάτινες θήκες κάτω από τη στέγη της οικίας του, αντικείμενα, τα οποία κατατάσσονται μεν ως προϊόντα της ύστερης ρωμαϊκής ή παλαιοχριστιανικής περιόδου, χρήζουν ωστόσο περαιτέρω διερεύνησης ως προς τη σύσταση του μετάλλου και την προέλευσή τους.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν δύο χρυσά σκουλαρίκια, μία χρυσή ασπιδίσκη με εντεθειμένους ημιπολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, πέντε τεμάχια με ημιπολύτιμους λίθους, δύο στριφτά βραχιόλα και ένα επίμηκες χρυσό έλασμα.

Επιπρόσθετα, βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ένας ανιχνευτής μετάλλων, δύο ομάδες χρυσών φυλλόσχημων τεμαχίων, ένα χρυσό δαχτυλίδι και τεμάχια σπειρομαιάνδρων με στοιχεία κοκκίδωσης, για τα οποία αναμένεται γνωμάτευση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, ενώ οι κατασχεθείσες αρχαιότητες απεστάλησαν αρμοδίως για φύλαξη, εξέταση και τελική εκτίμηση.