Τέσσερα χρόνια με αναστολή στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

2014-11-18 15:24

ΤΩΡΑ-Τέσσερα χρόνια με αναστολή στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

Η πρώτη "καμπάνα" για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου έπεσε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για τον καθένα για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Με την ίδια απόφαση επιδικάστηκε στο Δημόσιο -το οποίο παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή- αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης, 50.000 ευρώ.

Η δίωξη που είχε ασκήθηκε σε βάρος τους ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς αφορούσε τη χρήση του έτους 2009. Από το 2010, οπότε ο νόμος άλλαξε, το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες μετατράπηκε σε κακούργημα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως, μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και του λογαριασμού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα HSBC η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου.

Για το ζεύγος εκκρεμεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για ανακριβές πόθεν έσχες του έτους 2010, όποτε η κατηγορία  που αντιμετωπίζουν, εφόσον παραπεμφθούν, είναι σε βαθμό κακουργήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας έχει προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη.