Τα απομεινάρια μιας «φούσκας»: Οι πόλεις - φαντάσματα της Ιρλανδίας [εικόνες]

2014-06-12 16:00

Τα απομεινάρια μιας «φούσκας»: Οι πόλεις - φαντάσματα της Ιρλανδίας

Aπό μακριά, τα σπίτια αυτά μοιάζουν ψεύτικα. Σαν κουκλόσπιτα για μεγάλους. Κατά ένα τρόπο, ήταν πράγματι μέρος ενός παιχνιδιού για μεγάλους που πήγε στραβά. Είναι οι «πόλεις - φαντάσματα» της Ιρλανδίας, ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα που χτίστηκαν την εποχή της «φούσκας» και μετά το ξέσπασμα της κρίσης έμειναν ακατοίκητα. Στο φωτογραφικό της άλμπουμ Ghost Estates, η ιρλανδοελβετή φωτογράφος Valerie Anex αποτυπώνει μια από τις πιο ορατές όψεις της παρακμής στην πατρίδα της.

Τριακόσιες χιλιάδες νέα σπίτια κατασκευάστηκαν το 2006 στην Ιρλανδία με στόχο να πουληθούν, αλλά η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα δύο χρόνια αργότερα, δημιούργησε, όχι μόνο «σπίτια - φαντάσματα», αλλά ολόκληρες «πόλεις - φαντάσματα», κυρίως στη βόρεια και στη δυτική Ιρλανδία. Ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα περιμένουν μάταια ιδιοκτήτες και παραμένουν ημιτελή ή ακατοίκητα, ακόμια κι αν και τα ονόματά τους παραπέμπουν σε ονειρεμένους παραδείσους, όπως το συγκρότημα «Paradise Valley».

Η φωτογράφος Valerie Anex αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.300 συγκροτήματα «κατοικιών - φαντασμάτων», υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ιρλανδία, παρόλο που από το 2010 ο αριθμός των κατοικιών αυτών άρχισε να παρουσιάζει μείωση. «Φρικιαστικές» χαρακτηρίζει τις ιρλανδικές πόλεις- φαντάσματα η αμερικανική ιστοσελίδα www.huffingtonpost.com, «σαν να είναι βγαλμένες κατευθείαν από ταινία του Τιμ Μπάρτον». Μερικές φορές, όπως φαίνεται, η πραγματική ζωή γράφει τα πιο ανατριχιαστικά σενάρια...

Πηγή : www.huffingtonpost.com