Τα... γυρίζουν έξι ανεξάρτητοι βουλευτές - Θέλουν κυβέρνηση εθνικού σκοπού και απειλούν να μην ψηφίσουν Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

2014-12-14 23:41

- Αύριο θα αποφασίσουν τη στάση τους έξι ανεξάρτητοι βουλευτές
- Οι πέντε θεωρούνταν σίγουρα «ναι» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
- Ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας
- Παίρνει πάνω του την υπόθεση ο Σαμαράς και ξεκινάει τα... τηλέφωνα σε βουλευτές
- Στόχος της κυβέρνησης να μην υπάρχουν 121 όχι στην ψηφοφορία της Τετάρτης

Αρχίζουν να περιπλέκονται τα δεδομένα ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (οι πέντε από τους οποίους υπολογιζόταν στα σίγουρα ΝΑΙ και προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς) τα τελευταία 24ωρα δείχνουν να είναι προβληματισμένοι και να μην έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα συνάντηση στην οποία θα αποφασίσουν τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν.

«Δεν έχουμε αποφασίσει για τίποτα ακόμα και οφείλω να σας πω ότι είμαστε προβληματισμένοι και στην πρώτη ψηφοφορία προσανατολιζόμαστε να μην ψηφίσουμε υπέρ της εκλογής», είπε ένας από τους έξι.

Οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές θα επαναφέρουν με κείμενο τους, όπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες του Newsit, την πρόταση τους για κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται αυτή η πρόταση. Κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν και πριν από ένα μήνα να την... "τρέξουν" αλλά δεν είχε αποδοχή από άλλους ανεξάρτητους βουλευτές.

Η προσπάθεια αυτή μεταφράζεται από έμπειρους κοινοβουλευτικούς ως ένα βήμα για να μπορέσουν να δώσουν θετική ψήφο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται θετικός στην κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Η ομάδα των έξι βρίσκεται σε ανοιχτή επαφή με τον Σπύρο Λυκούδη και άλλους κεντροαριστερούς ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να κατεβάσουν μια κοινή πρόταση για την προεδρική εκλογή.

Η πρώτη κίνηση που είχε γίνει, εκείνη των «8» στην οποία συμμετείχαν και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ζητούσαν να οριστούν πρόωρες εκλογές δεν προχώρησε. Οι ΔΗΜΑΡίτες βουλευτές που συμμετείχαν στην πρόταση αναφέρουν τώρα ότι «θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ και θα καταψηφίσουμε στην προεδρική εκλογή».

Από εκεί και πέρα τώρα είναι εμφανής η αγωνία που διακρίνεται στις κινήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών οι όποιοι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να δικαιολογήσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

Ωστόσο προβληματισμός κυριαρχεί και στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να εκφράζουν μεν την αισιοδοξία τους πως θα βρεθούν οι 180 για την προεδρική εκλογή, από την άλλη όμως κατεβάζουν τον... πήχη της πρώτης ψηφοφορίας στους 160 με 162 βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να υπάρξει ενεργότερη συμμετοχή του πρωθυπουργού, ο όποιος πρόκειται να έχει επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές που αυτή τη στιγμή δείχνουν προβληματισμένοι.
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει μέσω συναντήσεων ή τηλεφωνικών επαφών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αντώνης Σαμάρας θα πάρει το παιχνίδι πάνω του, προκειμένου να βρεθεί η πλειοψηφία που θα δώσει στον Σταύρο Δήμα την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πάντως πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει και ο υποψήφιος Πρόεδρος, ο όποιος προγραμματίζει τηλεφωνικές επαφές με τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ενώ έχει ήδη τηλεφωνήσει σε κάποιους ανεξάρτητους οι οποίοι εκφράστηκαν θετικά για την υποψηφιότητα του.

Στόχος της κυβέρνησης στην πρώτη ψηφοφορία είναι να μην συγκεντρωθούν τα 121 όχι, καθώς αυτό θα είναι απαγορευτικό για την εκλογή του νέου Πρόεδρου.

Μέχρι στιγμής στα «όχι» συνυπολογίζονται οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 των ΑΝΕΛ οι 12 του ΚΚΕ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ και όλοι μαζί φθάνουν τους 105, χωρίς να συνυπολογίζονται τα «όχι» των ανεξαρτήτων βουλευτών και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, έγκλειστων και μη. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι πιθανότητες για την εύρεση της προεδρικής πλειοψηφίας λιγοστεύουν και η επίλυση της εξίσωσης μοιάζει πολύ δύσκολη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: newsroom newsit.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ