Τα εμπορικότερα προϊόντα όλων των εποχών

2014-07-14 15:35

Ποιο παιχνίδι είναι το πιο δημοφιλές στον κόσμο και ποιο αυτοκίνητο; Ποιο βιβλίο έχει πουλήσει περισσότερο και ποιο τηλέφωνο; To Fortune Greece παρουσιάζει τα δημοφιλέστερα προϊόντα σε δέκα κατηγορίες. Προϊόντα που απέφεραν δισεκατομμύρια δολάρια στους δημιουργούς τους και που όλα είναι δημοφιλή μέχρι σήμερα, σαν να βγήκαν μόλις στην αγορά.

PlayStation

Πωλήσεις: 344 εκατ. συσκευές
Εταιρεία: Sony

Το 1995 η αγορά της παιχνιδοκονσόλας κυριαρχούνταν από βαρετές συσκευές που έπαιρναν «κασέτες» και η υπολογιστική τους ισχύς ήταν μέτρια. Το πρώτο PlayStation είχε CD-ROM και 32-bit επεξεργαστή· πούλησε 70 εκατ. συσκευές. Το PS2 είχε ανάλογη επιτυχία, το PS3 πούλησε 80 εκατ. από το 2006 έως το 2013, ενώ το λίγων μηνών PS4 έχει υπερβεί σε πωλήσεις τα 7 εκατ. κομμάτια, ξεπερνώντας όλους τους ανταγωνιστές του και οδεύοντας ολοταχώς στο να κλείσει 20 συνεχόμενα χρόνια στην κορυφή.

Lipitor

Πωλήσεις: $141 δισ.
Εταιρεία: Pfizer

Εμφανίστηκε το 1997 και ήταν το πρώτο φάρμακο στην ιστορία που αντιμετώπιζε αποτελεσματικά την «κακή» χοληστερίνη, προστάτευε την καρδιά και προσέφερε μια λύση στην πιο διαδεδομένη πάθηση των κατοίκων της Δύσης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι πωλήσεις του έχουν πέσει από το 2011 λόγω λήξης της πατέντας, αλλά ακόμα και έτσι εξακολουθεί να αποφέρει $2,3 δισ. ετησίως, από τα $9,6 δισ. που απέφερε προηγουμένως.

Toyota Corolla

Πωλήσεις: 40.7 εκατ. αυτοκίνητα
Εταιρεία: Toyota

Το 2013 πουλήθηκαν 1,2 εκατ. οχήματα αυτού του μοντέλου ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε περισσότερα από 40 εκατ. από το 1966, οπότε πρωτοπαρουσιάστηκε. Στην 11η γενιά του φέτος, είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Star Wars

Πωλήσεις: $4.6 δισ.
Εταιρεία: 20th Century Fox

Η original τριλογία απέφερε $2,4 δισ. ενώ οι υπόλοιπες ταινίες της σειράς, μαζί με τις επανεκδόσεις, έφεραν σχεδόν άλλα τόσα (χωρίς να υπολογίζονται πωλήσεις αντικειμένων, αξεσουάρ κ.λπ.). Είναι το πιο επιτυχημένο franchise στην ιστορία του κινηματογράφου.

iPad

Πωλήσεις: 211 εκατ. συσκευές
Εταιρεία: Apple

Η ταμπλέτα με τις περισσότερες πωλήσεις εξακολουθεί να είναι εκείνη που όρισε την κατηγορία. Ακόμα και με μειωμένο μερίδιο αγοράς (32% φέτος) εξακολουθεί να είναι πρώτη και μάλιστα με υψηλό βαθμό ικανοποίησης ανάμεσα στους πελάτες της.

Mario Bros

Πωλήσεις: 262 εκατ. αντίτυπα
Εταιρεία: Nintendo

Οι παλιοί θα θυμούνται το «γοριλάκι» που παίζαμε στα μαγαζιά με τα arcade στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από τότε βρήκε το δρόμο του στις παιχνιδοκονσόλες, στα PC και στις φορητές παιχνιδομηχανές πουλώντας 262 εκατ. επίσημα αντίτυπα – και αμέτρητα σε αντιγραφές.

Thriller, Michael Jackson

Πωλήσεις: 70 εκατ. δίσκοι
Εταιρεία: Epic records

Ο πιο εμπορικός δίσκος όλων των εποχών κυκλοφόρησε το 1982 και έχει πουλήσει -σύμφωνα με διάφορες πηγές- από 70 έως 110 εκατ. αντίτυπα. Την εβδομάδα μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη το 2009 πουλήθηκαν 100.000 CD, ενώ οι ψηφιακές αγορές τραγουδιών του στο iTunes και τις παρόμοιες υπηρεσίες ήταν 2,3 εκατ.

Harry Potter

Πωλήσεις: 450 εκατ. αντίτυπα
Εκδότης: Scholastic

Το best seller της J.K. Rowling έχει μεταφραστεί σε 73 γλώσσες, είναι το εμπορικότερο βιβλίο όλων των εποχών και η συγγραφέας του η πιο ακριβοπληρωμένη στον κόσμο. Το τελευταίο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε το 2007 και πούλησε 8,3 εκατ. αντίτυπα μέσα σε 24 ώρες.

iPhone

Πωλήσεις: 516 εκατ. συσκευές
Εταιρεία: Apple

Το πρώτο smartphone με οθόνη αφής το οποίο μπορούσε να μπει στο Internet, να παίξει μουσική και να συμπεριφερθεί πραγματικά σαν υπολογιστής τσέπης εμφανίστηκε το 2007 και κυριαρχεί συνεχώς έκτοτε. Το 2013 πούλησε 150 εκατ. συσκευές και εξακολουθεί να είναι το εμπορικότερο smartphone στην ιστορία. Ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του 2014, τα iPhone 5S και 5C ήταν πρώτα σε πωλήσεις.

Ο κύβος του Ρούμπικ

Πωλήσεις: 350 εκατ. κομμάτια
Εταιρεία: Seven Towns Ltd.

Το εμπορικότερο παιχνίδι όλων των εποχών εμφανίστηκε το 1980 και είναι δημιούργημα ενός Ούγγρου καθηγητή αρχιτεκτονικής, του Erno Rubik (φωτ.), ο οποίος αρχικά δεν το είδε σαν παιχνίδι, αλλά ως εργαλείο για να διδάξει στους φοιτητές του τρισδιάστατη γεωμετρία.