Τι δείχνουν οι βαθμολογίες που θα κυμανθούν οι βάσεις 2014

2014-07-02 15:17

http://www.dikaiologitika.gr/site/tag/%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%202014

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2014 μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων μαθητών δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μείνουν στάσιμες ή ακόμα και να ακολουθήσουν πτωτική πορεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες,  δεν αποκλείονται εκπλήξεις σε βάσεις σχολών με μικρή άνοδο σε ορισμένα περιφερειακα τμήματα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. 

Ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των βάσεων θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας. 

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι τάσεις για τις βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο είναι οι εξής:

1ο ΠΕΔΙΟ 

Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα (Νομικά, Ψυχολογίας) και οριακή άνοδος στις σχολές Κοινωνιολογίας, Φιλολογίας, λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις αντίστοιχες βαθμολογικές κλίμακες. Στο συγκεκριμένο πεδίο παρά τις αρχικές προβλέψεις για καλύτερες επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα των υποψηφίων στη θεωρητική κατεύθυνση, φαίνεται ότι σημειώνεται μικρή ανατροπή των δεδομένων. Και αυτό διότι οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι χειρότερες από πέρυσι. 

2ο και 4ο ΠΕΔΙΟ 

Αναμένεται οριακή πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικά τμήματα και φυσικομαθηματικές σχολές εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά, Φυσική). Σε ορισμένα επαρχιακά τμήματα, τόσο υψηλόβαθμα όσο και μεσαίων βαθμολογιών μπορεί να κινηθούν στα περσινά επίπεδα ή και να σημειωθεί μικρή άνοδος. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και σε σειρά τμημάτων των ΤΕΙ. Στις φυσικομαθηματικές σχολές η πτώση των βάσεων δε φαίνεται πως θα είναι μεγάλη και θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά τους. 

3ο ΠΕΔΙΟ

 Καθοδική αναμένεται να είναι η τροχιά των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα (Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό), όπως και στα τμήματα των τεχνολογικών τμημάτων (φυσικοθεραπείας, μαιευτικής). Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι επιδόσεις στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία, Χημεία) είναι χειρότερες από τις περσινές, γεγονός που πιέζει τις βάζεις προς τα κάτω.

 5ο ΠΕΔΙΟ

 Μπορεί οι επιδόσεις να εμφανίζονται καλύτερες από πέρυσι στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), ωστόσο φαίνεται  ότι οι βάσεις σε πολλές περιπτώσεις θα πέσουν καθώς τις φετινές θέσεις διεκδικούν λιγότεροι υποψήφιοι. Έτσι, όσοι στοχεύουν σε τμήματα όπως Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα χρειαστούν λιγότερα μόρια για να περάσουν. Η πτώση πάντως δε θα είναι μεγάλη. 

dikaiologitika.gr