Το αγαθό της Ελευθερίας-Εκδήλωση – Ομιλία

2014-11-11 11:25

Εκδήλωση – Ομιλία με θέμα «το αγαθό της Ελευθερίας» πραγματοποίησε ο ηθικοθρησκευτικός Σύλλογος «Άγιος Ηρωδίων» με την ευκαιρία του εορτασμού της 74ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τον άνισο αγώνα των Ελλήνων, υπέρ της ελευθερίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδος και ετίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος και κ. Δημήτριος Μπριάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θύμιος Καραΐσκος, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγάθωνος Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης και Μεταμορφώσεως Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς και άλλοι κληρικοί της Μητροπόλεως μας και πλήθος κόσμου.  

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου κ. Ηρώ Μπογδάνου, η οποία και προσκάλεσε στο βήμα τον κεντρικό ομιλητή κ. Κωνσταντίνος Μήτσιος, εκπαιδευτικό -δημοσιογράφο. Ο κ. Μήτσιος με τρόπο γλαφυρό, καταληπτό και βαθυστόχαστο μέσα από έντονα ιστορικά, θεολογικά, φιλοσοφικά και παιδαγωγικά στοιχεία, ανέπτυξε στην ομιλία του, το αγαθό της ελευθερίας τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα για το Ελληνικό Έθνος «δεν έσβησε της λευτεριάς το φεγγοβόλο αστέρι»,  εις πείσμα όλων όσων θέλουν και την υποδούλωσή του. Δεν ταιριάζουν οι θρήνοι και η απελπισία. Το Γένος δεν θα σβήσει αν η ψυχή ξυπνήσει. Μας χρειάζεται μια νέα παλιγγενεσία, που θα αναστηλώσει την ψυχή των Ελλήνων με τις αιώνιες ηθικές αξίες και θα πλάσει τα νέα οράματα του Ελληνισμού στο σημερινό και αυριανό κόσμο. Καταλήγοντας σημείωσε ότι επιβάλλεται να τονισθεί προς κάθε κατεύθυνση ότι στον πίνακα των ελληνικών αξιών κατέχουν ισότιμη θέση τόσο η Ειρήνη όσο και η Ελευθερία. Αλλά ενώ είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την Ειρήνη για την Ελευθερία, ουδέποτε θα συμβεί να θυσιάσουμε την Ελευθερία χάριν της Ειρήνης.

Τέλος ο κ. Μήτσιος ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εξαιρέτως δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, ο οποίος όπως ανέφερε «εν απολύτω ελευθερία ποιμαίνει τον θεοφιλή λαό της Φθιώτιδος και ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας».

Χαιρετίζοντας και κλίνοντας την εκδήλωση ο Ποιμενάρχης μας συνεχάρη την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την διοργάνωση της εκδηλώσεως και τον κεντρικό ομιλητή για την μεστή νοημάτων ομιλία του ετόνισε δε ότι το αγαθόν της ελευθερίας είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, αλλά θέλει και κόπο. Χρειάζεται και η δική μας συνέργεια και προσπάθεια. Ας αγωνισθούμε και «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», γιατί έχει Χριστόν και έχει φιλότιμο λαό.