ΥΠΟΙΚ: Δηλωστε τον ακατάσχετο λογαριασμό για να μην προβαίνουμε σε κατασχέσεις

2014-10-17 16:10

ΥΠΟΙΚ: Δηλωστε τον ακατάσχετο λογαριασμό για να μην προβαίνουμε σε κατασχέσεις

Να επικαιροποιήσουν το ακατάσχετο του τραπεζικού τους λογαριασμού καλεί το υπουργείο Οικονομικών τους οφειλέτες με χρέη προς το δημόσιο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατασχέσεων ποσών που σύμφωνα με τον νόμο θεωρούνται ακατάσχετα. Το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε την ανακοίνωση μετά το περιστατικό στην ΔΟΥ Ρόδου που οφειλέτης παρέδωσε το παιδί του συμβολικά στον διευθυντή της εφορίας λόγω της κατασχέσεις των τελευταίων του χρημάτων από τον Τραπεζικό του λογαριασμό.

Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών με αφορμή αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για κατάσχεση χρημάτων, από τραπεζικό λογαριασμό φορολογούμενου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, διευκρινίζεται ότι: 

α) Ο φορολογούμενος, που είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, προσήλθε μαζί με το ανήλικο παιδί του στην Υπηρεσία και ζήτησε εξηγήσεις για τη δέσμευση των 300 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι δεν είχε επικαιροποιήσει τον λογαριασμό του ως ακατάσχετου (προστατευόμενο όριο κατάσχεσης 1.500 ευρώ). 

β) Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, επιλήφθηκε αμέσως του θέματος και αφού τον ενημέρωσε για την αιτία της αυτόματης κατάσχεσης, όπως προβλέπει ο νόμος, ανέλαβε προσωπικά και διεκπεραίωσε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να καταστεί και πάλι ο λογαριασμός του ακατάσχετος. Για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων περιπτώσεων στο μέλλον, καλούμε όλους τους φορολογουμένους ,να επικαιροποιήσουν το ακατάσχετο του τραπεζικού τους λογαριασμού.

dikaiologitika.gr