Φύτεψαν μαριχουάνα σε δύο χωράφια και τώρα ζητούν επιδότηση! Στην Κύπρο σκέφτονται να νομιμοποιήσουν την ιατρική κάνναβη

2014-06-07 17:54

Marihouana _Cyprus

Αναστάτωση προκλήθηκε στις κρατικές υπηρεσίες της Λευκωσίας μετά τη διαπίστωση ότι δύο ιδιώτες φύτεψαν βιομηχανική κάνναβη, παρά την σχετική απαγόρευση για καλλιέργεια οποιασδήποτε μορφής αυτής της ουσίας . Η πρώτη καλλιέργεια έκτασης τριών σκαλών βρίσκεται σε ακριτική περιοχή χωριού της επαρχίας Λευκωσίας και η άλλη έκτασης 1,2 σκαλών στην περιοχή της Λεμεσού. (1 Σκάλα = 14400 τ.π.) 

Πρόκειται για εκτάσεις με κλωστική κάνναβη, ενώ όπως δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» η υπεύθυνη της καλλιέργειας στην περιοχή Λευκωσίας Μαρία Α., σκοπός είναι σε κάποιο στάδιο να φυτευτεί ιατρική κάνναβη για να χρησιμοποιηθεί για ανάλογους σκοπούς.

 Προχθές η ΥΚΑΝ είχε εντοπίσει μετά από πληροφορίες φυτεία κάνναβης κοντά στη νεκρή ζώνη που, όπως διαπιστώθηκε, ανήκει σε γυναίκα, η οποία έχει αποταθεί στο Υπουργείο Υγείας για άδεια για ιατρική κάνναβη και έχει ζητήσει και επιδότηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. 

Από τη φυτεία λήφθηκαν δείγματα για ανάλυση στο κρατικό χημείο, αφού θα πρέπει ο ο σπόρος να είναι συγκεκριμένων προτύπων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα χθες, λειτουργοί του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών επισκέφθηκαν τις δύο φυτείες και πήραν δείγματα των σπόρων για εξετάσεις. 

Σύμφωνα με λειτουργό του ΚΟΑΠ, ζητήθηκε από την ιδιοκτήτρια της σποράς το πιστοποιητικό των σπόρων, μετρήθηκε η έκταση ενώ κατά τη διαδικασία της ανθοφορίας θα γίνει νέος έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον πρόκειται για βιομηχανική κάνναβη.

Η υπεύθυνη της φυτείας η οποία διαχειρίζεται και την ιστοσελίδα «Ιατρική κάνναβη», δήλωσε ότι αρκετοί γεωργοί είναι έτοιμοι ν’ αρχίσουν την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς. Όπως είπε, η Κύπρος θα έπρεπε από το 2005 να εναρμονιζόταν στον τομέα αυτό με την κοινοτική νομοθεσία, ωστόσο υπάρχει δυστοκία, ενώ τώρα γίνονται μελέτες για αλλαγή του σχετικού νόμου. 

Σκοπός για τον οποίο προέβη στη φύτευση των σπόρων της κλωστικής κάνναβης είναι να γίνουν έρευνες από γεωπόνους για το πώς μπορούν να βοηθηθούν κάποιοι από αυτήν. Από τα φυτά μπορεί να γίνει χυμός ή γάλα που έχει σημαντική διατροφική αξία, ενώ η ιατρική κάνναβη βοηθά τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις. Επίσης ο κορμός των φυτών είναι πολύ σκληρός και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καλάμι για ψάθινες κατασκευές. 

Η ίδια τονίζει ότι ο υπουργός Υγείας θα πρέπει τώρα να δώσει το «οκ» να αλλάξει ο νόμος ώστε να επιτραπεί η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε οτιδήποτε λόγω συμφερόντων. Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό επιτρέπεται η καλλιέργεια κλωστικής και ιατρικής κάνναβης και αν oι αιτήσεις πληρούν τις πρόνοιες της οδηγίας, τότε λαμβάνουν επιδότηση, όπως όλοι οι γεωργοί.

 Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών θα διεξάγει πειραματική εργασία για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο, νοουμένου ότι θα τροποποιηθεί η νομοθεσία που απαγορεύει την καλλιέργεια κάνναβης στο νησί. Θα αλλάξει η νομοθεσία; Για το θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να επιτραπεί η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης έγιναν τον τελευταίο καιρό πολλές συσκέψεις με τη Νομική Υπηρεσία και άλλα τμήματα και σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η αλλαγή του νόμου. 

Θα μπορούσε επίσης ο υπουργός Υγείας με διάταγμα να διαχωρίσει την ιατρική κάνναβη από την απαγορευμένη και να διευθετηθεί το θέμα. Σημειώνεται ότι στους ορισμούς του ΚΟΑΠ σχετικά με τις επιχορηγούμενες καλλιέργειες, αναφέρεται ότι για τη βιομηχανική κάνναβη «μπορεί να δηλωθεί μόνο σε περίπτωση επιτρεπόμενων ποικιλιών προς σπορά όπως αυτές αποτυπώνονται στους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς που εκδίδονται κατά καιρούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα έξοδα των αναλύσεων για τη διαπίστωση της περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβιννόλη της κάνναβης θα επιβαρύνουν τον αιτητή»....