Χέλμουτ Κολ: Η Μέρκελ “δεν ήξερε ούτε να φάει με μαχαιροπίρουνο”

2014-10-06 17:33

xelmount_merkel

Τις αποκαλυπτικές συνομιλίες του με στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών φερνει στο φως ο πρώην καγκελάριος εκθέτοντας τόσο την Άγκελα Μέρκελ όσο και τον στενό συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Χέλμουτ Κολ σε απομαγνητοφωνημένες εκμυστηρεύσεις του, συνομιλίες συνολικά 600 ωρών, αποκαλύπτει ότι η Aνγκελα Μέρκελ, τότε αρχηγός του CDU, «δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και με πιρούνι» είπε ο Κολ στον Σβαν.

Η παλιά προστατευόμενή του στους Χριστιανοδημοκράτες «γυρόφερνε στα επίσημα δείπνα δεξιά κι αριστέρα κι έπρεπε να την ανακαλώ στην τάξη» είπε ο Κολ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «ανίδεη».

Δεν εκφράζεται με ανάλογου ύφους σχόλια για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο προόριζε για διάδοχό του, αλλά εκφράζει την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να φέρει το ευρώ στην ΕΕ. Όσον αφορά άλλους βαρόνους του CDU, όπως τον Κρίστιαν Βουλφ (μετέπειτα πρόεδρο της Γερμανίας για μερικά χρόνια), τους χαρακτηρίζει «προδότες» ή και (όπως στην περίπτωση του Βουλφ) «μηδενικά».

Τα σχόλια δημοσιεύει το Spiegel, ενώ την Τετάρτη ο Κολ πρόκειται να παρουσιάσει (ενόψει της 25ης επετείου της Πτώσης του Τείχους) βιβλίο – συρραφή παλιότερων απομνημονευμάτων του. Όμως τα σχόλια δεν προέρχονται από εκείνο το βιβλίο, αλλά από το βιβλίο «Τα πρωτόκολλα Κολ» του δημοσιογράφου Χέριμπερτ Σβαν.

ΠΗΓΗ: tanea.gr