Χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να δουν τις δόσεις να αυξάνονται-Συναγερμός από την αλλαγή ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ

2015-01-15 15:51

- Τραπεζικά στελέχη συστήνουν στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις!
- Όσοι έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα δούν τις δόσεις τους να αυξάνονται!
- Αν κάποιος χθες είχε δάνειο 100.000 ελβετικά φράγκα που σήμαινε περίπου 83.000 ευρώ, τώρα το άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ έχει φτάσει περίπου στις 100.000 ευρώ!
- Νωρίτερα η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε το ευρώ σε κατάρρευση!


Σχεδόν 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

Μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.

Η απότομη άνοδος του ελβετικού νομίσματος κατά 30% αρχικά και στη συνέχεια 15% περίπου προκάλεσε σοκ σε όσους είχαν πάρει κυρίως στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Κι αυτό γιατί η απότομη ανατίμηση προκαλεί ανάλογη αύξηση στο άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ, ενώ και η δόση εξυπηρέτησης του δανείου ακριβαίνει αφού ξάθε μήνα θα πρέπει ο δανειολήπτης να αγοράζει ακριβότερα τα ελβετικά φράγκα.

Το δράμα ξεκίνησε πριν από περίπου 8 χρόνια όταν το ελβετικό φράγκο ήταν αδύναμο σε σχέση με το ευρώ και τα επιτόκια δανειοδότησης χαμηλότερα από εκείνα του ευρώ.

Στη συνέχεια το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε ενώ και τα επιτόκια ανέβηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τόσο οι δόσεις όσο και το άληκτο κεφάλαιο.

Από το πρόβλημα απεγκλωβίστηκαν όσοι στην πρώτη ανατίμηση μετέτρεψαν τα δάνειά τους σε ευρώ από ελβετικό φράγκο, αποδεχόμενοι τη ζημιά που είχαν υποστεί.

Για παράδειγμα αν κάποιος χθες είχε δάνειο 100.000 ελβετικά φράγκα που σήμαινε περίπου 83.000 ευρώ, τώρα το άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ έχει φτάσει περίπου στις 100.000 ευρώ!

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Αν το ελβετικό φράγκο συνεχίσει να ανατιμάται το χρέος θα μεγαλώνει και η δόση θα γίνεται ακριβότερη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ