Χουριέτ: Η λέξη «γιαούρτι» είναι τουρκική και οι Ελληνες δεν μας επιτρέπουν και να το πουλάμε στο εξωτερικό

2014-08-05 14:17

Χουριέτ: Η λέξη «γιαούρτι» είναι τουρκική και οι Ελληνες δεν μας επιτρέπουν και να το πουλάμε στο εξωτερικό

Πριν από λίγες ημέρες βρετανικό δικαστήριο απαγόρευσε στον Τούρκο επιχειρηματία Chobani να πουλάει γιαούρτι με την ονομασία «ελληνικό γιαουρτι» στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι η αγωγή της ελληνικής εταιρείας ΦΑΓΕ έπιασε τόπο.

Ωστόσο, φαίνεται, πως η υπόθεση μπορεί να τελείωσε δικαστικά, αλλά έχει σηκώσει πολλή... σκόνη από την πλευρά των Τούρκων. Όπως στην περίπτωση του επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια τον επονομαζόμενο «Τστι Τζομπς του γιαουρτιού». Ο συγκεκριμένος είναι ανάμεσα στους 10 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ.

Η ζημιά που του επιφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, να μην μπορεί να πουλάει το γιαούρτι Chobani, στην Αγγλία είναι σημαντική. Στην πραγματικότητα: το φυσάει και δεν κρυώνει.
Όπως γράφει και ο αρθρογράφος της Χουριέτ: «Δεν υπάρχει άλλος λαός που καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι.

Επικαλείτα ένα βιβλίο του δημιοσιογράφου και γευσιγνωστη Αρτούν Ουνσάλ στο οποίο δίδεται έμφαση στο πώς οι Τούρκοι είναι «δεμένοι» με το γιαούρτι, έτσι που θα μπορούσε κάποιος να τους αποκαλέσει «λαό του γιαουρτιού»!

Όντως, συμπληρώνει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, πάρα πολλά τουρκικά πιάτα έχουν ως βασικό συστατικό το γιαούρτι Η Chobani ήταν έτοιμη να προωθήσει και το προϊόν «ελληνικό τζατζίκι», τη στιγμή που η λέξη (σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο) έρχεται από την Περσία.

Για να καταλήξει: «Η λέξη ''γιαούρτι'' είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το δικό μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που την αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα».


iefimerida.gr