Όλες οι απαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

2014-08-15 11:19

Όλες οι απαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Σε έναν μήνα από σήμερα αναμένεται να έχουν αναρτηθεί και πάλι στο Taxis τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, μετά το χάος που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων παραμένουν ζαλισμένοι, καθώς πολλοί από αυτούς ακόμη δεν ξέρουν, αν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφορούν και τα δικά τους ακίνητα.

Σε ποια ακίνητα θα γίνουν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Οι διορθώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση αφορούν τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός των 4.000 οικισμών οι οποίοι είναι εκτός αντικειμενικών αξιών και εφέτος κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκο φόρο.

Με ποιες τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος μετά τις διορθώσεις;

Ο διορθωμένος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, με την οποία όριζε τιμές στις 457 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.

Πότε θα αναρτηθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά στο Taxis;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών και κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση εντός της προθεσμίας, έως τις 15 Σεπτεμβρίου τα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν ξανά στο Taxis.

Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Το μόνο σίγουρο μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ότι n πληρωμή της πρώτης δόσης μετατίθεται για το τέλος Σεπτεμβρίου, για όλους τους υπόχρεους, ανεξάρτητα εάν υπήρχαν λάθη στα εκκαθαριστικά τους. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η πρώτη δάση θα είναι διπλή (Αυγούστου - Σεπτεμβρίου) και θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου ή αν οι δόσεις θα παραμείνουν συνολικό πέντε, με την τελευταία να πληρώνεται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα, υπάρχει και η σκέψη οι δόσεις να αυξηθούν σε έξι, με την τελευταία δόση να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση. Ειδικά, την τύχη του τελευταίου σεναρίου θα την κρίνουν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας.

Οι αλλαγές θα γίνουν σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακόμα και αν ο ΕΝΦΙΑ ήρθε φθηνότερος από πέρυσι;

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι διορθώσεις θα γίνουν μόνο στα εκκαθαριστικά στα οποία ο φόρος των οικοπέδων ήρθε εφέτος υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ποσό ως έχει.

Τι θα γίνει αν έχω πληρώσει ήδη την πρώτη δόση;

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί το ποσό από το σύνολο του φόρου, ώστε οι επόμενες δόσεις να είναι χαμηλότερες. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φόρος θα πληρωθεί κανονικά, όπως θα υπολογιστεί μετά τις διορθώσεις και ο συμψηφισμός θα γίνει αργότερα.

Θα γίνουν άλλες διορθώσεις στο φόρο εκτός από αυτές στα οικόπεδα;

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή να υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες αστοχίες του νόμου, όπως είναι o μειωμένος συντελεστής για τα ημιτελή ακίνητα, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε, πρόβλεψη για αντίστοιχο συντελεστή στα διατηρητέα, όπως και η έκπτωση 1,5% για όσους πληρώσουν εφάπαξ, η οποία δεν υπάρχει για τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή;

Έκπτωση 50% δικαιούνται άσοι έχουν συνολικά εισόδημα έως 9.000 ευρώ (άγαμος), 10.000 ευρώ έγγαμος (προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο), συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ. και δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον έχουν εισόδημα έως 12.000 (άγαμος), 13.000 για έγγαμο (προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο), συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ. και δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ