72 χρόνια μετά την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

2014-11-23 18:39

Το σημαντικότερο γεγονός της εθνικής αντίστασης, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου τιμήθηκε 72 χρόνια μετά, στο ιστορικό σημείο. Διαχρονικό το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας τονίσθηκε και σήμερα από τους

ομιλητές μιας και η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι εξαιρετικής σημασίας κυρίως λόγω του συμβολισμού της εθνικής ομοψυχίας. Η σύμπραξη των δύο σημαντικότερων ανταρτικών δυνάμεων ήταν ένα μοναδικό επεισόδιο και στη συνέχεια οι συγκρούσεις μεταξύ τους έφτασαν τα όρια εμφυλίου πολέμου. Η επέτειος του Γοργοποτάμου, επιλέχτηκε ως η ημερομηνία εορτής και μνήμης συνολικά της εθνικής αντίστασης, κατά την οποία τιμάται το ελεύθερο και θαρραλέο πνεύμα όλων εκείνων των ελλήνων που ανεξάρτητα από κομματικές διαφορές, επέλεξε να αντιταχθεί στον κατακτητή και το φασισμό.
Στην επιχείρηση καταστροφής της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών -θεσ/νίκης στη γέφυρα του Γοργοποτάμου απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός δυνάμεων, ο οποίος προήλθε από τη σύμπραξη ΕΑΜ – ΕΔΕΣ. Οργανώθηκε από άγγλους σαμποτέρ και συνεργάστηκαν αρμονικά ο Άρης Βελουχιώτης και ο Ναπολέων Ζέρβας.
Στην πρωινή εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αν. Υπ. Οικονομίας Χ. Σταϊκούρας, τη Βουλή ο Βουλευτής Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Καραϊσκος. Το παρόν έδωσαν θρησκευτικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου που στάθηκαν στις ομιλίες τους και στην ανάγκη συνέχισης της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων.

.lamiastar.gr