Ανεξάρτητη Δημιουργική Συνεργασία: Δελτίο τύπου γιά την «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

2020-05-31 21:12

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την απόρριψη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ του γραπτού αιτήματος μας για <<δια ζώσης>>, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, αντί της <<εν κρυπτώ>> δια περιφοράς, είμαστε υποχρεωμένοι να απέχουμε από μια διαδικασία η οποία θεωρούμε ότι μειώνει το κύρος του Δ.Σ.
Εκτιμούμε συνολικά, ότι κανένα θέμα δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα, έτσι το ΔΣ θα μπορούσε να γίνει 1ή 2 ημέρες  αργότερα, με φυσική παρουσία, η οποία θα επιτρέπει το διάλογο καθώς και την  έκφραση παρατηρήσεων και προτάσεων επί των εισηγήσεων των θεμάτων. Άλλωστε η αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Μακρακώμης επιτρέπει την τήρηση όλων  των απαραίτητων  μέτρων υγειονομικής προστασίας κατά της εξάπλωσης του  covid-19.
Η επιλογή του τρόπου διεξαγωγής του ΔΣ δια περιφοράς, δηλαδή με απλή τοποθέτηση  σταυρού στα έντυπα και περιορισμένου χώρου διατύπωσης  παρατηρήσεων, αντιρρήσεων και προτάσεων, διαφορετικών από τα προτεινόμενα, παραμένει μια κλειστή διαδικασία μη δημοσιοποίησης  και κοινοποίησης των πεπραγμένων του ΔΣ, η οποία κανονικά ορίζεται σαν ανοιχτή διαδικασία, προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες. 

Η επιτακτική ανάγκη πραγματοποίησής του Δ.Σ υπό συνθήκες  επιδημιολογικής κρίσης , θα περίμενε κανείς να περιορίσει τη θεματολογία στα απολύτως απαραίτητα ζητήματα, ομαλής λειτουργίας του Δήμου. 

Αντ’ αυτού είδαμε κατ’ επανάληψη  θέματα προς ψήφιση όπως  εκτεταμένες αναμορφώσεις προϋπολογισμού. 

Η τακτική αυτή εκλαμβάνεται από τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην της διοικούσας του Δήμου, ως πρόθεση αποφυγής  ανοιχτής δημόσιας συζήτησης θεμάτων με ιδιαίτερη βαρύτητα, και επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα τα οποία πρόκειται να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως την περιοχή για τα επόμενα χρόνια.
Εύκολα συμπεραίνεται πως η διαδικασία, ευνόητα  χαρακτηρίζεται ως νόμιμη, αλλά απέχει πολύ από το να είναι συγχρόνως και ηθική. 

Η σύγκλιση του ΔΣ στις 31/5/2020 δια περιφοράς, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, όσο και απέναντι στις υπόλοιπες παρατάξεις, στοιχείο απαραίτητο για να υπάρξει βάση συνεργασίας προς το κοινό ζητούμενο, το οποίο είναι η πρόοδος και η εξέλιξη του Δήμου. 

Είναι τελείως ανακόλουθο με τις αρχικές εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής και πέρα  από κάθε αρχή εφαρμογής δημιουργικής πολιτικής. Θα την χαρακτήριζε κανείς, ως αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τεχνηέντως περιφρόνηση της βασικής δημοκρατικής διαδικασίας, που δείχνει πλέον καθαρά τον τρόπο διοίκησης του Δήμου!!!! 

Αποτελεί όμως και γελοίο λάθος τακτικής, αφού η Δημοτική Αρχή έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση όλων των θεμάτων που έρχονται στο Δ.Σ, καθιστώντας την τελείως άχρηστη επί της ουσίας.  

  Παράλληλα, δυναμιτίζει την οποιαδήποτε ένδειξη καλής θέλησης για εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε εκφράσει ως παράταξη, και δημιουργεί ανησυχίες για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου στο μέλλον, που πλέον αρχίζουν να γίνονται κατανοητές και στους Δημότες. 

Σαν λογικό επακόλουθο, αυτή η έλλειψη σεβασμού επεκτείνεται και προς τους πολίτες, αφού στην ουσία τους στερεί το δικαίωμα έκφρασης της άποψής τους , η οποία κατά τη Δημοκρατική διαδικασία εκφράζεται μέσω των εκλεγμένων  αντιπροσώπων τους, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν στο ΔΣ.
Ένα Δ.Σ το οποίο πλέον είναι ξεκάθαρο ότι καλείται να διαχειριστεί ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, χωρίς επείγοντα χαρακτήρα, και χωρίς δικαίωμα έκφρασης άλλης άποψης!!!!!!! Όπως η παραχώρηση για εκμετάλλευση φυσικού πλούτου της περιοχής του Μαυρίλου σε ιδιώτη, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινότητα και κατ επέκταση για το Δήμο. Μήπως τελικά ισχύει ο μύθος <<της προικοδότησης πολύφερνου γαμπρού>> ?????

Επίσης, αναφερόμενοι  στο προς έγκριση από το ΔΣ θέμα της συμμετοχής του Δήμου Μακρακώμης, σε υπό σύσταση Αναπτυξιακή Εταιρεία με την ονομασία ‘’ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε’’ σε συνεργασία με τους Δήμους Λαμιέων,  Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού και Στυλίδας, παραχωρώντας κεφάλαιο, εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να ψηφιστεί με δια περιφοράς διαδικασία ένα τέτοιας σημασίας θέμα, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και κατά συνέπεια ενημέρωση των δημοτών;  Στην περίπτωση της συμμετοχής του Δήμου σε τέτοιου είδους Αναπτυξιακή Εταιρία, προκύπτουν ερωτήματα τα οποία δε θα μπορέσουν να απαντηθούν σε μια δια περιφοράς συνεδρίαση.

Εν κατακλείδι, είναι ιδιαίτερα απαξιωτική, για όλα τα μέλη του ΔΣ,  ακόμα και της διοικούσας παράταξης, η έλλειψη ενημέρωσης για τόσο σοβαρά ζητήματα. Αλήθεια, δεν υπάρχουν μέλη της  συμπολίτευσης με απορίες και αντίστοιχα ερωτήματα, καθώς σαφέστατα, πρόκειται για χρήματα των δημοτών τα οποία καλούνται να διαχειρίζονται οι ΟΤΑ με σύνεση και αποτελεσματικότητα. Πώς ζητάτε, επομένως  έγκριση κονδυλίων για συμμετοχή σε ένα φορέα δια περιφοράς. Μήπως ενδεχομένως, στοχεύετε στην αποφυγή της ενημέρωσης εργαζομένων, πολιτών και φορέων ή στην αποφυγή καταγραφής απόψεων, εφόσον ήδη κατέχετε την απόλυτη πλειοψηφία ως προς την ψήφιση του θέματος;

Κλείνοντας με την αποχή μας από τη σημερινή συνεδρίαση, αποφεύγουμε να συγκατατεθούμε στην <<νομιμοποίηση>> μιας αδιαφανούς διαδικασίας και θεωρούμε χρέος μας ως παράταξη να επανέλθουμε δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες και εύλογα ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή, ζητώντας απαντήσεις, ώστε οι Δημότες και Εμείς να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Δ.Σ με διαδικασίες Fast Truck!!!!!!!!!!!!!!

 

Με Εκτίμηση, ο Επικεφαλής
Παπαευθυμίου Ευθύμιος