Ανεξάρτητη Δημιουργική Συνεργασία: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20/3/20

2020-03-20 12:33

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

ΠΕΡΙ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Επειδή κατά πάσα πιθανότητα ορισμένοι θα σπεύσουν να διαδώσουν πως σκοπίμως η παράταξή μας επέλεξε να μη συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, ώστε να αποτελέσει εμπόδιο στην ορθή λειτουργία του Δήμου, θελήσαμε μέσα απ’ αυτό το Δελτίου Τύπου να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και να παραθέσουμε τα γεγονότα όπως αυτά έγιναν, από τη Δευτέρα που προαναγγέλθηκε το Συμβούλιο έως σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στα χέρια μας η πρόσκληση για συνεδρίαση, διαπιστώθηκε πως το συνολικότερο νομοθετικό πλαίσιο που επικαλείται είναι ελλιπές, δημιουργώντας έτσι ζητήματα νομιμότητας σε περίπτωση τέλεσης της συνεδρίασης. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκληση λαμβάνει υπ’ όψιν το άρθρο 74 του Ν.4555/2018, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/Α/11-03-2020) που επικαλείται την παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, όπως αυτή εμπλουτίστηκε από το την παρ. 1 του άρθρου 184 του Ν.4635/2019 που καθιστά σαφές πως για την τέλεση δια περιφοράς συνεδρίασης απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του ΔΣ.

Από την πλευρά μας, λειτουργώντας συναινετικά και συμμεριζόμενοι τις κρίσιμες στιγμές που διανύει η χώρα και κατ’ επέκταση ο Δήμος μας, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Δήμαρχο και μέλη της Δημοτικής Αρχής υποδεικνύοντάς τους ποιες διορθώσεις είναι απαραίτητο να γίνουν, καταλήγοντας εν τέλει πως μια Ορθή Επανάληψη της πρόσκλησης ενδεχομένως θα έλυνε το πρόβλημα.

Η πρότασή μας αυτή στην πράξη δεν εισακούστηκε και αντί αυτού μάλιστα μέλος της συμπολίτευσης με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της παράταξής μας, προσπάθησε να τον πείσει για τη νομιμότητα των διαδικασιών, παραθέτοντας διατάξεις που στην παρούσα φάση έκτακτης ανάγκης δεν έχουν ισχύ.

Να γίνει σαφές πως πέρα απ’ το θεσμικό κομμάτι στο οποίο διατυπώθηκαν οι ενστάσεις μας, θεωρούμε λογικό σε μια εκ των πραγμάτων ειδικών συνθηκών συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω της πανδημίας που έχει ξεσπάσει, να εντάσσονται κατεπείγοντα ζητήματα που να αφορούν κυρίως τα μέτρα πρόληψης απέναντι στον νέο κορωνοϊό, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα όποια άλλα ζητήματα για μεταγενέστερες συνεδριάσεις. Από την άλλη, η Δημοτική αρχή θεώρησε λογικό στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης ειδικού χαρακτήρα να εντάξει συνολικά 30 θέματα προς συζήτηση, προσθέτοντας μάλιστα την τελευταία στιγμή και 4 έκτακτα. Σημαντικά θέματα, πέρα από τα κρίσιμα πέντε-έξι, που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση να “περάσουν” με συνοπτικές και βουβές διαδικασίες σε μια κλειστού τύπου συνεδρίαση και να μη συζητηθούν σε μια ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση με ακροατές τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους δημότες.

Για όλα τα παραπάνω, αποφασίσαμε σαν παράταξη να μη συμμετέχουμε στη δια περιφοράς συνεδρίαση ΔΣ της 20ης Μαρτίου 2020, αρνούμενοι να συναινέσουμε σε διαδικασίες που δεν αφουγκράζονται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσκρούουν στη νομιμότητα, και τελικά θα ακυρωθούν από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ Ε.