Αυτά είναι τα μέτρα πού πρότεινε ο Τσίπρας στους αγρότες

2016-02-22 19:02

Εικοσιπέντε μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου ήταν όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου κατά την συνάντησή του με τα μπλόκα των αγροτών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «στους εκπροσώπους των αγροτών κατέστη σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. 'Αμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες -πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. 'Αμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι εκπρόσωποι των μπλόκων μπροστά στις κάμερες μίλησαν για «μία θετική συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό» και πρόσθεσαν ότι «θα μεταβούν στα μπλόκα προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους».

Ωστόσο σε κατιδίαν συζητήσεις ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός τους έδωσε ψίχουλα.

Επιστρέφουμε στα μπλόκα θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια στις συνελεύσεις. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι αγρότες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Παπαγιανέλλης, εκπροσωπώντας 39 μπλόκα είπε: «Εγινε ουσιαστικός διάλογος με τον Τσίπρα. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας το ίδιο έκανε και εκείνος. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα, θα κάνουμε γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την πορεία του αγώνα».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τσιοτίνας, εκπροσωπώντας τους ανεξάρτητους αγρότες της Πελοποννήσου είπε ότι «έγινε διάλογος με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε, πηγαίνουμε στα μπλόκα για τις γενικές συνελεύσεις. Ολες οι αποφάσεις θα ληφθούν εκεί». 

Είμαστε μακριά από συμφωνία

Ωστόσο, οι αγρότες σε κατ' ιδίαν τους συνομιλίες  ανέφεραν ότι «ο Τσίπρας δεν μας έδωσε τίποτα, πέρα από τη μεταβατικότητα για τις ασφαλιστικές εισφορές,  μια μείωση για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, να πληρώνουν 16% αντί για 20% ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν μας έδωσε τίποτα για πετρέλαιο και ΔΕΗ. Είμαστε μακριά από συμφωνία». 

Το απόγευμα της Δευτέρας, αντιπροσωπεία των αγροτών θα έχει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
  

Τα 52 μπλόκα που μετείχαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό:

 1. ΤΕΜΠΩΝ
 2. ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
 3. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
 4. ΝΗΣΕΛΙΟΥ
 5. ΘΗΒΩΝ
 6. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
 7. ΣΚΥΔΡΑΣ
 8. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
 9. ΗΛΕΙΑΣ
 10. ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
 11. ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)
 12. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ
 13. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 14. ΔΡΟΥΓΟΥ
 15. ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
 16. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
 17. ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
 18. ΑΡΝΙΣΣΑΣ
 19. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 20. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ
 21. ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)
 22. ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)
 23. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
 24. ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
 25. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
 26. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ
 27. ΑΝΘΙΛΗΣ
 28. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
 29. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
 30. ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )
 31. ΚΑΣΤΡΟΥ
 32. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ)
 33. ΝΥΜΦΑΙΑΣ ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )
 34. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
 35. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
 36. ΓΈΡΑΚΑΡΊΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )
 37. ΔΟΜΟΚΟΎ
 38. ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ
 39. ΜΑΡΑΘΙΑΣ
 40. ΙΣΘΜΟΥ
 41. ΑΙΓΙΟΥ
 42. ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ
 43. ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ
 44. ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
 45. ΣΚΑΛΑΣ
 46. ΒΑΤΙΚΩΝ
 47. ΜΟΛΑΩΝ
 48. ΣΥΚΙΑΣ
 49. ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
 50. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
 51. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ
 52. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

«Μια πολύ καλή βάση διαλόγου»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τους αγρότες και σχολιάζοντας τις προτάσεις τους έκανε λόγο για μια «πολύ καλή βάση ενός διαλόγου, που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου. Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση»

Σημείωσε δε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. Παρίστανται επίσης η Όλγα Γεροβασίλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.


iefimerida.gr