Αυτοκτόνησε ο Κυριάκος Μαμιδάκης της Jetoil

2016-07-03 16:41

Αυτοκτόνησε ο Κυριάκος Μαμιδάκης της Jetoil

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε μία από τις πιο ισχυρές εταιρίες στην αγορά της ενέργειας για πολλά χρόνια λύγισαν απ' ότι φαίνεται τον Κυριάκο Μαμιδάκη.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι μέσα στο σπίτι του στο Διόνυσο.   Δίπλα στον Κυριάκο Μαμιδάκη βρέθηκε ένα όπλο, ενώ κατά πληροφορίες φέρει ένα και μοναδικό τραύμα. Τον 84χρονο βρήκε νεκρό ο γαμπρός του.

Αυτή την ώρα στο σπίτι του Κυριάκου Μαμιδάκη στο Διόνυσο βρίσκεται κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο κάνει φύλλο και φτερό το σπίτι, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το αν ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε αφήσει κάποιο σημείωμα.

Τα προβλήματα της Μamidoil Jetoil

Η Mamidoil Jetoil  είναι μία αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Η είδηση ότι η  εταιρεία «Mamidoil», συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθεσε στις 9 Ιουνίου αίτηση για την υπαγωγή της στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 στο Πρωτοδικείο Αθηνών έσκασε σαν βόμβα στην αγορά, την ώρα που είναι ανοιχτό το μέτωπο στην αγορά του λιανεμπορίου με την υπόθεση της Μαρινόπουλος.

Η συζήτηση της αίτησης της εταιρίας έχει οριστεί να συζητηθεί τον Νοέμβριο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό άνοιγμα της Mamidoil ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ.

Από το 2014, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Mamidoil  υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ομολογιακό δάνειο 107 εκατ. ευρώ για το οποίο η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει σε ρύθμιση ή συμφωνία αναχρηματοδότησης. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες για να προστατευθεί από τους πιστωτές, ενώ έληξαν και πολλές εγγυητικές επιστολές. 

Τα προβλήματα της εταιρίας τον τελευταίο καιρό ήταν γνωστά στην αγορά των πετρελαιοειδών και το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει μια σειρά από νομικές διαδικασίες προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της. Στην αγορά η  εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια. Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.

 

Μαμιδάκης: Ποιος ήταν ο 84χρονος επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, που έδωσε τέλος στη ζωή του, γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν ο πρόεδρος των εταιριών του Ομίλου Αφων Μαμιδάκη. Ο Ομιλος αυτό περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με ποικίλες δραστηριότητες, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Η μεγαλύτερη από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Mamidoil Jetoil ΑΕ που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 με σκοπό την αποθήκευση και διανομή πετρελαιοειδών προϊόντων. Σήμερα Mamidoil Jetoil είναι ανάμεσα στις 4-5 μεγαλύτερες του κλάδου στην Ελλάδα με ποσοστό αγοράς 8% περίπου ετησίως.

iefimerida.gr