«ΔΙΔΥΜΑ» ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ : Ανάβει «φωτιές» η πρόταση της Μόσχας στην Αθήνα

2015-05-31 16:36

Έγγραφο αίτημα απέστειλε η Μόσχα στην Αθήνα για την συμπαραγωγή καλάσνικοφ τα οποία θα κατασκευάζονται στην χώρα μας, μια πρόταση που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση ιδιαίτερα για τις αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα διατυπώσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

 
Η πρόταση αφορά μια υπόθεση η οποία «λιμνάζει» από το 2006 όταν υπήρξε και η πρώτη διερενητική κρούση της Ρωσίας στην Ελλάδα για την δημιουργία εργοστασίου που θα κατασκευάζει τα ρώσικα όπλα.

Ήταν τότε που ο υφυπουργός Άμυνας Μιχ. Δημήτριεφ, τότε «δεξί χέρι» του προέδρου Πούτιν για τις εξαγωγές και επικεφαλής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, δήλωνε στα Νέα ότι »ακόμη και εργοστάσια παραγωγής όπλων στην Ελλάδα για κοινές εξαγωγές σε τρίτες χώρες είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει η Μόσχα, προκειμένου να διευρύνει την αμυντικοτεχνική συνεργασία της με την Αθήνα’’.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, οι Ρώσοι δεν βιάζονται για την απάντηση αφού έχουν δώσει περιθώριο στην Ελλάδα δύο μηνών προκειμένου να αποφασίσει για να προχωρήσει η συνεργασία.Οι αντιδράσεις όμως από την πλευρά των ΗΠΑ που είναι βέβαιο ότι θα διατυπωθούν, «φρενάρει» την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πάνο Καμμένο που προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους αμερικανούς σε αμυντικά θέματα. Όπως σημειώνει το onalert.gr δεν πρόκειται να ενθουσιαστούν ούτε οι αμερικανοί ,ούτε το NATO , επειδή το όπλο λέγεται… Καλάσνικοφ και είναι γνωστές οι εμμονές τους.

Υπάρχουν όμως και αλλά δύο πρόσθετα προβλήματα που καθιστούν δυσχερή την ευόδωση της προοπτικής:
Η συμπαραγωγή αν τελικά μας προκύψει θα αφορά σε πωλήσεις σε τρίτες χώρες. Είναι κοινό μυστικό όμως ότι ο Ελληνικός Στρατός θέλει να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τα… υπεραιονόβια -και γερμανικής σχεδίασης- G 3. Να κατασκευάζει το Αίγιο Καλάσνικοφ και να μην πάρει ο ελληνικός στρατός λίγο απίθανο θα είναι . Κι αυτό είναι δύσκολο να …χωνευτεί από τους δυτικούς συμμάχους!

• Υπάρχει βέβαια μεγάλο και σοβαρό πρακτικό πρόβλημα. Η απαγόρευση προσλήψεων που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και στην αμυντική βιομηχανία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή τους. Δεν είναι ψέμα ότι έχουν χαθεί μεγάλες παραγγελίες λόγω της έλλειψης προσωπικού! Οι πιο καχύποπτοι λένε ότι μ΄ αυτό τον τρόπο θα βάλουν λουκέτο στα ΕΑΣ αλλά και στην υπόλοιπη κρατική βιομηχανία της άμυνας.