Δόθηκε η δίμηνη παράταση γιά τις Φορολογικές δηλώσεις 2016,εκκρεμούν οι δόσεις

2016-04-08 23:36

Παράταση δύο μηνών στην προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου, με σκοπό να παρασχεθεί επαρκές χρονικό περιθώριο για τη συμπλήρωση των δηλώσεων στους φορολογούμενους.

Η παράταση είναι δίμηνη, όση ακριβώς και η καθυστέρηση στην έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων (η έναρξη έπρεπε να είχε γίνει την 1η Φεβρουαρίου).

Η παράταση δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπέγραψε την Πέμπτη 7 Απριλίου ο κ. Αλεξιάδης ορίζεται ότι:

1. Η προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία  υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, (30/4/2016) παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 30/6/2016 λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων.

2. Εάν εμφανιστούν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων (μηχανογραφικά κ.λπ.) η ημερομηνία αυτή, θα μετακινηθεί ανάλογα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους φορολογούμενους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις και για τον λόγο αυτό καθορίζεται από την αρχή διάστημα τριών μηνών για την υποβολή τους. Τονίζεται, πάντως, ότι επιδίωξη είναι να μην υπάρξουν άλλες παρατάσεις και να ολοκληρωθεί εγκαίρως όλη η διαδικασία.

Το υπουργείο καλεί τους φορολογούμενους να μην αφήσουν την υποχρέωσή τους αυτή για τις τελευταίες ημέρες, όπου εντοπίζονται συνήθως τα περισσότερα προβλήματα, αλλά να ανταποκριθούν άμεσα και να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία.

Καλεί, επίσης, τους λογιστές-φοροτέχνες να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην υποβολή των δηλώσεων και να επιλέξουν άλλες μορφές κινητοποίησης για τα υπαρκτά προβλήματά τους (σ.σ. για την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών).

Υπόσχεται, δε, ότι σε συναντήσεις με τους φορείς τους άμεσα, θα προσπαθήσει να βρει εκείνες τις λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των δηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα του επανακαθορισμού του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των φόρων που θα αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει την εναλλακτική δυνατότητα των φορολογουμένων να εξοφλήσουν τους φόρους των εκκαθαριστικών έως και σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί σε 3 διμηνιαίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.