Έφη Καραγιαννίδου: Έγινε μουσουλμάνα και θέλει να ανακατασκευάσει το Τζαμί και τον Μεντρεσέ στην Καστοριά

2015-12-11 22:51

Η Έφη Καραγιαννίδου πρώην διευθύντρια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς, έχει ασπαστεί τον ισλαμισμό και τώρα ονομάζεται Ελίφ. Πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ και μεταξύ άλλων ανέφερε τον αγώνα που κάνει εδώ και καιρό για την ανακατασκευή του Kursunlu Τζαμί και του Μεντρεσέ, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Σινάν Mimar του 16ου αιώνα στην Καστοριά. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αγώνας της έχει εμπνεύσει και άλλους.

Έχοντας γίνει μουσουλμάνα πέρυσι στη Σαμψούντα, ξεκίνησε την πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τζαμιά στην Καστοριά είναι λιγοστά.

H αποκατάσταση του τεμένους θα σήμαινε πολλά για τους μουσουλμάνους της περιοχής. Η κ. Καραγιαννίδου θέλει να το μετατρέψει σε μια ζωντανή κοινωνική και πολιτιστική εστία, όχι μόνο για τους μουσουλμάνους αλλά και για όλους τους κατοίκους της Καστοριάς. Επεσήμανε την αντίδραση ορισμένων κατά του σχεδίου, αλλά πιστεύει ότι η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί μόλις όλοι καταλάβουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό.

Οι μουσουλμάνοι της Καστοριάς διστάζουν να εκφράσουν το αίτημά τους. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζει μόνη το έργο της, πραγματοποιώντας επίσημες συναντήσεις, ενώ προσβλέπει στο εγγύς μέλλον στην υποστήριξη των εθελοντών.

“Έχω συναισθηματική σχέση με τον τόπο, οι πρόγονοί μου ήταν από την Τουρκία. Αγαπώ τον τουρκικό λαό και την Τουρκία πάρα πολύ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να γίνω Τουρκάλα πολίτης. Η τουρκική και η ελληνική κουλτούρα είναι παρόμοιες.”

Ζήτησε βοήθεια από τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να μιλήσει με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αλλά δεν τα κατάφερε. «Πιστεύω ότι αν γνώριζε το θέμα, θα ερχόταν ο ίδιος στην Ελλάδα για την επίλυσή του. Και το Τζαμί και ο Μεντρεσές θα είναι άλλο ένα πολύτιμο παράδειγμα των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Το Kursunlu Τζαμί μπορεί να μετατραπεί σε κύριο τουριστικό αξιοθέατο, ιδίως για τους τουρίστες που αναζητούν τα μνημεία της τουρκικής ιστορίας στην Ελλάδα.

 

 

Εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ