ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

2015-04-24 12:14

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ  ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
Συνεδρίαση Δ.Σ.  2 Απριλίου 2015

 

  Στη  συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Μακρακώμης, την 02/04/2015 η Δημοτική Αρχή συνεπικουρούμενη και από τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης που αποδείχτηκε «Βασιλικότερος του Βασιλέως» και ανέλαβε την  τεκμηρίωση αντί, αλλά και υπέρ του Δημάρχου, με πρόφαση τον εξορθολογισμό των τελών ύδρευσης και με προκλητική αδιαφορία για την οικονομική κατάσταση των δημοτών της, επέβαλε υπερβολικές, αδικαιολόγητες, απαράδεκτες και  δυσβάστακτες αυξήσεις των τελών ύδρευσης στο Δήμο Μακρακώμης.
    Επισημαίνουμε ότι είχαν προηγηθεί στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Μακρακώμης, την 05/12/2014  σημαντικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και  επιβλήθηκε νέος φόρος στα ακίνητα ( Δημοτικό Χαράτσι – ΕΝΦΙΑ ).
    Η συνεδρίαση για την συζήτηση του   θέματος  «Περί εξορθολογισμού των τελών ύδρευσης»  που αφορούσε την αναπροσαρμογή συντελεστών ανταποδοτικών τελών ύδρευσης για το έτος 2015, άρχισε με μία έκπληξη.
    Συγκεκριμένα  ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Συρράφος Ξενοφώντας  δήλωσε ότι δεν ψήφισε την υπ΄ αριθμόν 31/2015 σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μακρακώμης.  Κατά συνέπεια  η παραπάνω εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία εισήχθη το θέμα στο Δ.Σ. προς ψήφιση ανακριβώς και παραπλανητικά (πολιτικός εκβιασμός με δημιουργία τετελεσμένων;) ή εκ παραδρομής αναφέρει ότι είναι ομόφωνη   καθόσον όπως αποδείχθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης  ο κ.  Συρράφος καταψήφισε την εισήγηση και μάλιστα δήλωσε ότι και κατά την συζήτηση στην οικονομική επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί στο Δ.Σ.
    Η δημοτική παράταξή μας ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αντέδρασε έντονα στις προκλητικές και αδικαιολόγητες αυξήσεις. Μάλιστα καθ’ υπερβολή και παραβολικά ο Δημοτικός Σύμβουλος Νικόλαος Διαμαντής  χαρακτήρισε ότι αυτές επιβάλλονται με μνημονιακές πρακτικές συγκυβέρνησης  με τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων  τους οποίους όχι μόνο δεν ακολούθησε το  σύνολο των συμβούλων τους αλλά αντέδρασαν δυναμικά με την σύμπραξη και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.
    Στη συνέχεια  κ. Διαμαντής Νικόλαος τοποθετούμενος ουσιαστικά ανέδειξε ότι, μία απόφαση για τον εξορθολογισμό των τελών ύδρευσης προκειμένου αυτή να είναι ορθά τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη εκτός των άλλων θα έπρεπε να αναφέρεται και να προκύπτει κατ΄ αρχάς από τον εξορθολογισμό των δαπανών ύδρευσης και την εφαρμογή των κανόνων χρηστής Διαχείρισης  και στην συνέχεια να επαναϋπολογίζει τα τέλη με την προκύπτουσα νέα κατάσταση επί των αρχών της ανταποδοτικότητας και της ορθής και συνετής χρήσης λαμβάνοντας βασικά υπόψη ότι το νερό είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ  και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης και πλουτισμού εις βάρος των συνδημοτών μας.
    Αντί αυτού ο Δήμος χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια για την ορθή και χρηστή διαχείριση, έρχεται να καταργήσει και την δίκαιη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη κλιμάκωση των τελών, στη βάση των υπερκαταναλώσεων  καθόσον με αυτό τον τρόπο η υπερκατανάλωση που γίνονταν και θα γίνεται  με σκοπό την εκμετάλλευση (εμπορία από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πότισμα καλλιεργειών, κήπων, γκαζόν κλπ) έρχεται να εξομοιωθεί με την κατανάλωση του απλού οικιακού χρήστη  καταστρατηγώντας την αρχή της ανταποδοτικότητας και της Δίκαιης και αντικειμενικής επιβάρυνσης.
    Επιπλέον επισήμανε   ότι οι αιτιάσεις που αναδειχτήκαν  κατά την συζήτηση από τους αρμόδιους Υπαλλήλους μετά από αίτημα Δημοτικών Συμβούλων που υπερψήφισαν την πρόταση ότι ορισμένοι κλέβουν νερό με αντίστροφους μετρητές, με παροχές χωρίς μετρητές κλπ αντί να αποτελέσουν αντικείμενο του εξορθολογισμού και της ορθής και χρηστής διαχείρισης προς θεραπεία του προβλήματος με σκοπό την μείωση των δαπανών και κατ΄ επέκταση και των τελών, έκαναν την εξαίρεση (παρανομία και έλλειψη ελέγχου) κανόνα  και την παρανομία άλλοθι προκειμένου να επιβάλουν αυξήσεις και να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.
    Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να θεραπεύσει  την αδικία, που πράγματι υπήρχε σε βάρος των συνδημοτών μας του πρώην Δήμου Σπερχειάδας που πλήρωναν υψηλά τέλη, επί των αρχών που αναφέραμε  έρχεται να επιβαρύνει έναν μεγάλο αριθμό συνδημοτών μας χωρίς αιτιολογία  με αυξήσεις επί της κατανάλωσης που υπερβαίνουν το 100% και δυστυχώς φτάνουν μέχρι και 233% ενώ παράλληλα ωφελούνται με την κατάργηση της κλιμάκωσης οι υπερκαταναλωτές οι οποίοι συνήθως εκμεταλλεύονται το κοινωνικό αγαθό του νερού εις βάρος τελικά των απλών οικιακών χρηστών.

    Μάλιστα κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Διαμαντής πρότεινε για πραγματικό και ουσιαστικό εξορθολογισμό και για θεραπεία της παραπάνω αδικίας για το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι συνδημότες μας του πρώην Δήμου Σπερχειάδας να πληρώσουν τέλη όπως και του πρώην Δήμου Μακρακώμης. Στην συνέχεια να γίνει καταγραφεί και θεραπεία των παρανομιών και λαμβάνοντας υπόψη τις καταναλώσεις και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε ορεινές τοπικές κοινότητες και σε τοπικές κοινότητες με πηγές να διαμορφωθεί ένα ενιαίο  τιμολόγιο για όλο το Δήμο που για καταναλώσεις κάτω από 100 m3 να είναι 0,05 έως 0,15 λεπτά του ευρώ και στην συνέχεια να υπάρχει κλιμάκωση ανάλογη της κατανάλωσης.
    Τέλος με πλειοψηφία 13 υπέρ, με την υπερψήφιση της εισήγησης από 2 Συμβούλους, κ.κ. Νικόλαο Τζιβελέκα και Γεώργιο  Γόνη, της μείζονος μειοψηφίας και 7 κατά με την καταψήφιση της εισήγησης και από 2 Συμβούλους της πλειοψηφίας, κ.κ. Συρράφο Ξενοφώντα και Διονύση Κυριόπουλο, ψηφίστηκε η σχετική  εισήγηση.
   Μετά από την παραπάνω εξέλιξη οι Κοντογεώργος Παναγιώτης Αντιπρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου, Διαμαντής Νικόλαος Γραμματέας Δ. Συμβουλίου, Μίχου-Κατσαβριά Μαρία , Χαντζής Γεώργιος,  Μπογιατζής Γιάννης , Συρράφος Ξενοφών , Σκούρας Ματθαίος, Πάσουλας Χρήστος Δημοτικοί Σύμβουλοι και  πρόεδροι  Τοπικών Συμβουλίων προσέφυγαν κατά της παραπάνω απόφασης ενώπιον του Ελεγκτή Νομιμότητας .
                                                                   

                                                         Για την ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ματθαίος Γρ. Σκούρας            

==============================================
Μακρακώμη, 10 /04/ 2015                        
                            ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
                            (κατά το άρθρο 227 του Ν.3852/2010)
Των Κοντογεώργου Παναγιώτη Αντιπροέδρου  Δημοτικού Συμβουλίου, Διαμαντή Νικολάου Γραμματέα Δ. Συμβουλίου, Μίχου-Κατσαβριά Μαρίας , Χαντζή Γεωργίου,  Μπογιατζή Γιάννη , Συρράφου Ξενοφών , Σκούρα Ματθαίου, Πάσουλα Χρήστου Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Μακρακώμης,  και  προέδρων Τοπικών Συμβουλίων ,
(όπως ο κατάλογος που ακολουθεί στο τέλος της παρούσης προσφυγής)
                        ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ
Αποφάσεων ΟΤΑ της οικείας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας.
                                             ΚΑΤΑ
Της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρακώμης με αριθμό 55/2015 (ΑΔΑ:7ΣΠΗΩΛ2-8ΥΥ), με την οποία αποφασίστηκε ο εξορθολογισμός-αναπροσαρμογή  των συντελεστών δημοτικών τελών ύδρευσης για το έτος 2015.
Την 2α Απριλίου 2015, σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρακώμης, συζητήθηκε το θέμα με τίτλο «Περί εξορθολογισμού των τελών ύδρευσης»  που αφορούσε την αναπροσαρμογή συντελεστών ανταποδοτικών τελών ύδρευσης για το έτος 2015. Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 31/2015 εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μακρακώμης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (13 δημοτικοί σύμβουλοι ΥΠΕΡ και 7 δημοτικοί σύμβουλοι ΚΑΤΑ) και ένας παρόν  η αναπροσαρμογή-αύξηση των δημοτικών τελών ύδρευσης.
Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία εισήχθη το θέμα στο Δ.Σ. προς ψήφιση ανακριβώς και παραπλανητικά ή εκ παραδρομής αναφέρει ότι είναι ομόφωνη   καθόσον αποδείχθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Συρράφος Ξενοφώντας δεν την ψήφισε και δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. όπως και έγινε καταψηφίζοντας την εισήγηση.
Κατά της προαναφερόμενης απόφασης, προσφεύγουμε ενώπιον σας, σύμφωνα με το νόμο και ζητάμε την ακύρωσή της, ως δημότες με έννομο συμφέρον, για τους παρακάτω βάσιμους και σοβαρούς λόγους  και ειδικότερα καθ’ όσον:
1. Με πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν εξετάσει την  νομιμότητα διαφόρων ανταποδοτικών τελών του ΟΤΑ, έχει κριθεί ότι η νομιμότητα των τελών αυτών εξαρτάται από την επαρκή αιτιολογία των αποφάσεων που τα επιβάλλουν, η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται στο σώμα της απόφασης, είτε στον σχετικό φάκελο.
2. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2077/14-1-2005 εγκύκλιο διαταγή της αρμόδιας διευθύνσεως  του ΥΠ.ΕΣ.Δ. Δ.Α., ορίζεται ότι για να είναι νόμιμες οι αποφάσεις των οικείων συλλογικών οργάνων που επιβάλλουν τα τέλη αυτά, πρέπει να ικανοποιούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
Α. Να αναφέρονται  σε συγκεκριμένο έργο ή παροχή υπηρεσιών.
Β. Να προσδιορίζουν τον κύκλο των ωφελούμενων προσώπων .
Γ. Να ορίζουν την ειδική ωφέλεια που απορρέει από τους υπόχρεους για την καταβολή τους.
Δ. Να αιτιολογούνται ειδικώς με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων αναφορικά με τον προϋπολογισμό  εσόδων-εξόδων αλλά και το εύρος του κύκλου των ωφελούμενων προσώπων, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος της τήρησης της ανταποδοτικότητας και να διασφαλίζεται η δίκαιη και αντικειμενική επιβάρυνση κάθε υπόχρεου.
Τα προηγούμενα δεν αναφέρονται επαρκώς στην εν λόγω απόφαση, επειδή με βάση την υπ’ αριθμ. 31/2015 εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μακρακώμης, με την πλημμέλεια που παραπάνω αναφέρουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το εξορθολογισμό, κατ΄ ουσία  αναπροσαρμογή και  αύξηση για το μεγαλύτερο μέρος των Δημοτών των τελών ύδρευσης,  παρουσιάζοντας στοιχεία προϋπολογισμού  δαπανών χωρίς να αιτιολογούνται αναλυτικά και ανά τοπικό διαμέρισμα οι ακριβείς δαπάνες, αλλά και ο αριθμός των ωφελουμένων δημοτών-χρηστών.
Ουσιαστικά μία απόφαση για τον εξορθολογισμό των τελών ύδρευσης προκειμένου αυτή να είναι ορθά τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη εκτός των άλλων που παραπάνω αναφέρουμε θα έπρεπε να αναφέρεται και να προκύπτει κατ΄ αρχάς από τον εξορθολογισμό των δαπανών ύδρευσης και την εφαρμογή των κανόνων χρηστής Διαχείρισης  και στην συνέχεια να επαναϋπολογίζει τα τέλη με την προκύπτουσα νέα κατάσταση επί των αρχών της ανταποδοτικότητας και της ορθής και συνετής χρήσης λαμβάνοντας βασικά υπόψη ότι το νερό είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ  και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης και πλουτισμού εις βάρος των συνδημοτών μας.
Αντί αυτού ο Δήμος με την προσβαλλόμενη Απόφαση χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια για την ορθή και χρηστή διαχείριση, όπως παρακάτω αναφέρουμε, έρχεται να καταργήσει και την δίκαιη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη κλιμάκωση των τελών, στη βάση των υπερκαταναλώσεων  καθόσον με αυτό τον τρόπο η υπερκατανάλωση που γίνονταν και θα γίνεται  με σκοπό πότισμα καλλιεργειών, κήπων, γκαζόν κλπ) έρχεται να εξομοιωθεί με την κατανάλωση του απλού οικιακού χρήστη  καταστρατηγώντας την αρχή της ανταποδοτικότητας και της Δίκαιης και αντικειμενικής επιβάρυνσης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην υπ΄ αριθμόν 31/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, «τα επιβαλλόμενα τέλη πρέπει να είναι αντικειμενικά, δίκαια και ανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία και την ωφελιμότητα κάθε κατηγορίας υποχρέων», αλλά και «να τηρείται αυστηρά η θεμελιώδης αρχή της ανταποδοτικότητας», που σημαίνει ότι «η αναπροσαρμογή των τελών πρέπει να είναι ανάλογη με το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Ωστόσο,
με βάση τα ίδια τα στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής, τα προϋπολογιζόμενα συνολικά έσοδα του Δήμου Μακρακώμης από τον τομέα της ύδρευσης το 2015 αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 549.607,52 ευρώ, ενώ το σύνολο των εξόδων υπολογίζεται σε 532.621,60 ευρώ. Στο γενικό πλαίσιο, προκύπτει δηλαδή ένα πλεόνασμα της τάξεως των 16.986 ευρώ!
Εκτός αυτού, από την ανάλυση των στοιχείων της Οικονομικής Επιτροπής προκύπτει ότι το σύνολο των παγίων εξόδων ύδρευσης υπολογίζεται σε 369.576 ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των γεωτρήσεων ανέρχεται σε 163.000 ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά το κονδύλι των παγίων εξόδων (369.576 ευρώ), προκύπτει ότι αφαιρουμένων των ανελαστικών δαπανών ύψους περίπου 100.000 ευρώ (αμοιβές προσωπικού, εργοδοτικές εισφορές, ένδυση, συντήρηση-ασφάλιστρα οχημάτων κ.λ.π) απομένει ένα ποσό περίπου 270.000 ευρώ, που αφορά κυρίως έξοδα προμηθειών υλικών και εργασιών συντήρησης.
Όπως επισημάναμε και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αδιανόητο για ένα τόσο μεγάλο ποσό η Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει στη μόνη νόμιμη οδό που είναι οι διαγωνισμοί -κάτι που άλλωστε επιβάλει η νομοθεσία, η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση- πετυχαίνοντας εκπτώσεις άνω του 30% και εξοικονομώντας τουλάχιστον ένα ποσό της τάξεως των 90.000 ευρώ. Αντίστοιχοι διαγωνισμοί, τονίσαμε,  θα πρέπει να γίνουν και στον τομέα των γεωτρήσεων, από τον οποίο η εξοικονόμηση μπορεί να ανέλθει σε 30.000 έως 40.000 ευρώ.
Μέσω των διαγωνισμών συνολικά μπορούν να εξοικονομηθούν κονδύλια ύψους άνω των 120.000 ευρώ, τα οποία αφαιρούμενα από το σύνολο των παγίων εξόδων και των εξόδων γεωτρήσεων ύψους 532.621 ευρώ, θα συμπιέσουν τα τελικά συνολικά έξοδα της ύδρευσης στο ποσό των περίπου 410.000 ευρώ.
Δεδομένου ότι το προϋπολογιζόμενο κονδύλι των εσόδων θα ανέλθει συνολικά σε 549.607,52 ευρώ, προκύπτει ότι το σύνολο του πλεονάσματος στον τομέα της ύδρευσης -αντί για 16.986 ευρώ- μπορεί να φτάσει ακόμα και στις 140.000 ευρώ!
Από την ανάλυση των στοιχείων της Οικονομικής Επιτροπής προκύπτει ακόμα, ότι μέσω της αναπροσαρμογής-εξορθολογισμού των τελών ύδρευσης ο Δήμος Μακρακώμης προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 95.371 ευρώ σε σχέση με το 2011. Πρόκειται δηλαδή, για ένα ποσό που μπορεί κάλλιστα να αντισταθμιστεί πλήρως και με το παραπάνω, από τη μείωση των παγίων εξόδων τουλάχιστον κατά 120.000 ευρώ μέσω της διενέργειας διαγωνισμών για τις προμήθειες υλικών και τις εργασίες συντήρησης.
Ειδικότερα, ως προς την κατανομή των βαρών, επισημαίνεται ότι στην εισήγηση του δημάρχου κυριαρχούν οι ανισότητες και η προχειρότητα. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για τη λειτουργία της υπηρεσίας ύδρευσης που εμφανίζονται στους πίνακες των σελίδων 4 και 5 της επισυναπτόμενης υπ΄ αριθμόν 55/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περιλαμβάνουν έξοδα που επιβαρύνουν όλους. Ωστόσο, ειδικά τα κονδύλια στα σημεία «10» και «12» θα έπρεπε να επιβαρύνουν μόνο τα χωριά που έχουν ύδρευση με φυσική ροή, διότι τα χωριά που έχουν γεωτρήσεις δεν έχουν ούτε υδρομαστεύσεις ούτε φρεάτια. Τα χωριά που υδρεύονται με γεωτρήσεις, εκτός των άλλων, χρεώνονται και για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα όπου υπάρχει γεώτρηση η τιμή ανά κυβικό να φτάνει στα 0,40 ευρώ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός των άλλων, επισημάναμε ότι πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι ακόλουθες ενέργειες:
·        Να αντικατασταθούν τα περίπου 300 χαλασμένα υδρόμετρα σε όλη την επικράτεια του Δήμου Μακρακώμης.
·  Όπου έχουν εντοπισθεί παρανομίες στα υδρόμετρα ( επιχωμένα- κλειδωμένα) και κλοπές χρήσης νερού να καταλογισθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
·        Προκειμένου να μην σημειώνονται παραβιάσεις ρολογιών, υπογραμμίσαμε ότι θα πρέπει ο Δήμος να τοποθετήσει στα υδρόμετρα μολυβδοσφραγίδες ασφαλείας, για την εξάλειψη του φαινομένου της υδροκλοπής.
·        Να εγκατασταθούν πυκνωτές αντιστάθμισης οι οποίοι θα ρυθμίζουν την άεργο ισχύ των μοτέρ ύδρευσης των γεωτρήσεων, ώστε να έχουμε μια οικονομία της τάξεως του 20% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ κατά 30.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή, το κόστος που θα απαιτούνταν για τους πυκνωτές θα είχε αποσβεστεί σε λιγότερο από ένα έτος. Επισημαίνουμε  ότι όλα τα παραπάνω αναδειχτήκαν  κατά την συζήτηση από τους αρμόδιους Υπαλλήλους μετά από αίτημα Δημοτικών Συμβούλων που υπερψήφισαν την πρόταση και αντί να αποτελέσουν αντικείμενο του εξορθολογισμού και της ορθής και χρηστής διαχείρισης προς θεραπεία του προβλήματος με σκοπό την μείωση των δαπανών και κατ΄ επέκταση και των τελών, έκαναν την εξαίρεση (παρανομία και έλλειψη ελέγχου) κανόνα  και την παρανομία άλλοθι προκειμένου να επιβάλουν αυξήσεις και να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.
Όλα αυτά -τονίσαμε- θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 5 μηνών. Μέχρι τότε ζητήσαμε να «παγώσει» κάθε διαδικασία αναθεώρησης των τελών ύδρευσης.
Όπως εξηγήσαμε, στη συνέχεια, έχοντας καταμετρημένο με ακρίβεια το σύνολο των μετρητών (ρολογιών) ύδρευσης, αλλά και το σύνολο των δαπανών που θα προκύψουν από τους διαγωνισμούς, θα καταλήξουμε στο το πραγματικό κόστος της ύδρευσης. Αυτό -τονίσαμε- θα μας βοηθούσε να προχωρήσουμε σε έναν πραγματικό εξορθολογισμό των δαπανών και των τελών ύδρευσης ανά κοινότητα-οικισμό, με δίκαιο τρόπο και όχι με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 100% ή ακόμα και το 200% και φτάνουν το 233%
Δεδομένου ότι:
1) Ουδέποτε υπήρξε δημόσια διαβούλευση για τις αυξήσεις στην ύδρευση με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων αλλά και τους κατοίκους, πράγμα άκρως απαραίτητο με βάση τη νομοθεσία. Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω προσβαλλόμενη απόφαση είναι κανονιστικού χαρακτήρα κατά το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ (Ν.3463/2006)  και συγκεκριμένα του εδαφίου δ3 της παραγράφου 1  καθόσον καθορίζει εμμέσως όρους και προϋποθέσεις για την χρήση και λειτουργία  των συστημάτων ύδρευσης. Με την αποδοχή  της παραπάνω παραδοχής η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου 79, έπρεπε να ληφθεί με  την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δ.Σ. (δηλ. 14 υπέρ) και όχι με την πλειοψηφία επί των παρόντων ( 13 υπέρ). Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 76 του ν.3852/10 και συγκεκριμένα το εδάφιο δ της παραγράφου 2 «η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης α. β. γ. δ.Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων  οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.». κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη απόφαση έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο της Επιτροπής Διαβούλευσης προκειμένου να διατυπωθούν παρατηρήσεις επι του περιεχομένου της Απόφασης.
2) Με βάση τα στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής, το γενικό σύνολο των εσόδων από την ύδρευση είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο σύνολο των εξόδων! Άρα εκ του νόμου δεν δικαιολογείται καμιά αύξηση.
3) Ακόμα και ο δήθεν εξορθολογισμός που προβλήθηκε από τον δήμαρχο για την αναθεώρηση των τελών ύδρευσης σε κάποια διαμερίσματα, είναι προσχηματικός, καθώς δεν παρουσιάστηκαν ανά οικισμό λεπτομερή στοιχεία ,και υπάρχει αύξηση σε κοινότητα 233% ενώ με τα στοιχεία που έφερε ως εισήγηση η οικονομική επιτροπή έπρεπε να γίνει αύξηση πολύ μικρότερη (ΤΟΠ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΠΤΕΛΕΑΣ ) και πολλά άλλα λάθη .   
Ειδικότερα, δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που:
Α. Να αναφέρονται σε συγκεκριμένο έργο ή παροχή υπηρεσιών.
Β. Να προσδιορίζουν τον κύκλο των ωφελούμενων προσώπων .
Γ. Να ορίζουν ρητά και με σαφήνεια την ειδική ωφέλεια που απορρέει από τους υπόχρεους για την καταβολή τους. Αντίθετα τεκμαίρεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των δημοτών μας θα επιβαρυνθεί χωρίς αιτιολογία  με εξωπραγματικές  αυξήσεις επί της κατανάλωσης που υπερβαίνουν το 100% και δυστυχώς φτάνουν μέχρι και 233% ενώ παράλληλα ωφελούνται με την κατάργηση της κλιμάκωσης οι υπερκαταναλωτές οι οποίοι συνήθως εκμεταλλεύονται το κοινωνικό αγαθό του νερού εις βάρος τελικά των απλών οικιακών χρηστών.
Δ. Να αιτιολογούνται ειδικώς με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων αναφορικά με τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων, αλλά και το εύρος του κύκλου των ωφελούμενων προσώπων, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος της τήρησης της ανταποδοτικότητας και να διασφαλίζεται η δίκαιη και αντικειμενική επιβάρυνση κάθε υπόχρεου.
4) Οι δαπάνες θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο εάν ο Δήμος προχωρούσε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, σε διαγωνισμούς τόσο για την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών όσο και για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών. Η εξοικονόμηση θα ήταν άνω των 100.000 ευρώ και δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος αυξήσεων.
5) Οι δημότες δεν επιτρέπεται να επιβαρύνονται αδικαιολόγητα εξαιτίας σκοπίμων παραλείψεων ή λόγω της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής.
6) Η συνέχιση της επιβολής «παγίου τέλους» κατανάλωσης ύδατος, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις καθορίζεται ως «τέλος ελάχιστης κατανάλωσης» δεν βρίσκει έρεισμα στις σχετικές, περί ύδρευσης, διατάξεις και στην αρχή της ανταποδοτικότητας, καθότι οι δημότες υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσό ανεξάρτητα από την ποσότητα νερού που καταναλώθηκε από αυτούς.
ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ότι η Δημοτική Αρχή Μακρακώμης επιχειρεί ξανά με προχειρότητα να επιβάλει στο πεδίο των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης νέες αυξήσεις προς τους δημότες, τις οποίες ωστόσο δεν είναι σε θέση να αιτιολογήσει πλήρως και ουσιαστικά, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Έχουμε δηλαδή, έλλειψη νομίμου και ουσιαστικής βάσεως (Έλλειψη Ανταποδοτικότητας) και Άμεση Φορολογία.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους προσφεύγουμε αρμοδίως ενώπιόν σας, βάσει του άρθρου 227 παρ. 1 τού Ν. 3852/2010 και
                                                   ΖΗΤΑΜΕ
να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμόν 55/2015 απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης, με την οποία αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης για το έτος 2015.
Μοναδικός σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους δημότες από άδικες πολιτικές που επιβαρύνουν υπέρμετρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω των υψηλών αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης.
Επισυνάπτουμε την με αριθμό 31/2015 εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μακρακώμης όπως αυτή εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο   και αναλυτικό πίνακα στον οποίο φαίνονται οι υπερβολικές, άδικες και χωρίς επαρκή αιτιολογία αυξήσεις επί των τελών ύδρευσης.
                                             ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ
1/ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου
2/ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΌΛΑΟΣ  Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου
3/  ΜΙΧΟΥ-ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΜΑΡΙΑ           Δημοτική Σύμβουλος
4/  ΧΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ      Δημοτικός Σύμβουλος
5/  ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ       Δημοτικός Σύμβουλος
6/ ΣΥΡΡΑΦΟΣ  ΞΕΝΟΦΩΝ        Δημοτικός Σύμβουλος
7/ ΠΑΣΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος
8/ ΣΚΟΥΡΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος