Επιστολή από το «Δίκτυο Πολιτών για την προστασία της Οξυάς» προς τον Δήμο Μακρακώμης

2020-07-08 14:56

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ

 

Σπερχειάδα  6-7-2020
 Προς
- Τον Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Γ. Χαντζή
- Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης
- Τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Μακρακώμης


      Στη ανοικτή συγκέντρωση στο γήπεδο της Σπερχειάδας, που έγινε μετά από πρωτοβουλία και διαδικτυακό κάλεσμα, συζητήσαμε το θέμα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης Ανεμογεννητριών (Α/Γ) στην Οξυά (Σαράνταινα), συγκροτήσαμε την Κίνησή μας, ορίσαμε Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε) και εγκρίναμε το Ψήφισμα που σας επισυνάπτουμε.
      Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι έχουν παραταθεί από την ΡΑΕ οι άδειες παραγωγής των αιολικών σταθμών στην οροσειρά της Οξυάς και συγκεκριμένα  στις θέσεις, Καστρί-Κοκκάλια (21 Α/Γ), Καράβι-Αλογοβούνι (26 Α/Γ), Τύμπανο-Τρυπήρι (15 Α/Γ) που μαζί με τον σταθμό στο Πικροβούνι (12 Α/Γ) καταλήγουν σε κοινό υποσταθμό στα Κοκκάλια και 12 πυλώνες μεταφοράς από την περιοχή Ράχες Τυμφρηστού.
     Στη Σ.Ε συζητήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες, που αφορούν κυρίως στην ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, αλλά και στην κατάθεση της αποφασιστικής μας εναντίωσης στα σχέδια αυτά σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και στην Περιφέρεια Στερεάς, στον δήμο Μακρακώμης,  στους προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια των γύρω από την Οξυά κοινοτήτων, στους ορειβατικούς, φυσιολατρικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, επαγγελματικούς συλλόγους της περιοχής και των χωριών, καθώς και στις πανελλαδικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
      Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναλυτικότερα:
-      Πρόκειται να κατασκευαστούν σε υψόμετρα από 1600 έως 1900μ., υψόμετρα που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαγορευτικά, όπως στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία.
-     Τα συνοδά έργα και οι παρεμβάσεις - και αναφερόμαστε στη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίου, την ανέγερση οικίσκου ελέγχου, το υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κλπ –  θα προκαλέσουν διάβρωση της αλπικής ζώνης, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής και ιδιαίτερα στο νοτιότερο δάσος οξιάς στη Βαλκανική χερσόνησο (και δεύτερο νοτιότερο πανευρωπαϊκά)
-     Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οξυάς, στερεί ζωτικό χώρο πρωτογενούς παραγωγής (κτηνοτροφία), κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
-      Είναι απειλή για τις πηγές των νερών που υδρεύουν τα γύρω χωριά αλλά και καταλήγουν τόσο στον Σπερχειό, από τον οποίο αρδεύεται ο κάμπος, αλλά και στον Εύηνο και Μόρνο  που υδρεύουν την Αθήνα

-      Όλοι οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται κατά μήκος του Ε4 Ευρωπαϊκού μονοπατιού και ο πρώτος (από όπου θα γίνει και η εφόρμηση όλων των βαρέων μηχανημάτων, υλικών κλπ)  βρίσκεται πάνω στον ιστορικό-αρχαιολογικό χώρο «ΚΟΚΚΑΛΙΑ»
-      Θεωρούμε επίσης ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος εξυπηρετεί μονάχα τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής Ενέργειας και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λογική της δήθεν προστασίας του. Σημειώνουμε επίσης ότι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δίνονται δισεκατομμύρια χρηματοδότηση στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ ο λαός αναγκάζεται να πληρώνει όλο και ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια και να οδηγείται σε ενεργειακή φτώχεια.
     Κύριε Πρόεδρε, για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε να θέσετε άμεσα το θέμα των αιολικών σταθμών σε Οξυά και Πικροβούνι  σε έκτατο δια ζώσης και όχι δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο.
      Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, σας καλούμε όπως αντιδράσατε και το 2003 και απορρίψατε την αρχική ΜΠΕ του έργου, το ίδιο να πράξετε και σήμερα που πλέον ο κίνδυνος να ξεκινήσουν τα έργα, χωρίς καν να ρωτηθεί η τοπική κοινωνία, ο Δήμος ακόμη και η Περιφέρεια, είναι ορατός.
       Σας καλούμε να σταθμίσετε τις συνέπειες από την εγκατάσταση και τα συνοδά έργα αυτών των τεσσάρων αιολικών σταθμών και να αποφασίσετε αξιώνοντας με κάθε τρόπο την ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΡΑ αυτών των εγκαταστάσεων. Σας καλούμε να οργανώσετε την εκπόνηση μελέτης ενός Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο Σχέδιο θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Οξυάς με το μοναδικό Αισθητικό Δάσος Οξυάς και θα βάζει τους στόχους της προστασίας και της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης σε όφελος των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων και του Δήμου.
      Να απαιτήσουμε όλοι μαζί να πάρουμε στα χέρια μας το τιμόνι της Οξυάς. Να μην επιτρέψουμε στις εταιρείες των Αιολικών να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Φύσης μας, της Ιστορίας μας, των Παραδόσεών μας, των Βουνών μας, των Νερών μας, του Αέρα μας.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΞΥΑ!

Για την  Συντονιστική Επιτροπή
Δημήτρης Πολύζος    polyzosdim@gmail.com    6977550704
Παπακώστας Γεώργιος   gpapako1965@gmail.com   6973409095
Καλογερά  Αρχοντούλα   toulakalogera@gmail.com   6979200386
Ανδρίτσος Γιάννης   ioannis.andritsos1955@gmail.com    6944843772