Έρχεται η «ώρα της κρίσης» για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

2017-09-01 23:34

Ύστερα από το «μπέρδεμα» που υπήρξε με τις προηγούμενες διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά έναν νέο γύρο ελέγχων με στόχο να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των εν λόγω οχημάτων.

Οι νέες διασταυρώσεις θα γίνουν προσεχώς, ακόμη και εντός ημερών, και θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την επικαιροποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων.

Οι έλεγχοι

Στους ελέγχους που θα γίνουν, θα δοθεί βάρος σε τέσερρις «άξονες»:

1) Επικαιροποίηση των φακέλων για τα κλεμμένα οχήματα από το υπ. Προστασίας του Πολίτη

2) Επικαιροποίηση των φακέλων με τα Ι.Χ. που έχουν αποσυρθεί ή καταστραφεί. Τα εν λόγω αρχεία βρίσκονται στο υπουργείο Μεταφορών

3) Επικαιροποίηση των φακέλων με τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία (αρχεία της ΑΑΔΕ)

4) Επικαιροποίηση των αρχείων ανασφάλιστων Ι.Χ. Οι φάκελοι βρίσκονται στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τα πρόστιμα

Όσοι βρεθούν μετά τις νέες διασταυρώσεις να έχουν ανασφάλιστα Ι.Χ. τότε θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμα τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

-100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά,
-150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών,
-200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και
-250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

Άτυπη διασταύρωση

Πολύ πρόσφατα οι συναρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε μια δεύτερη άτυπη διασταύρωση. Όπως προέκυψε, από αυτή, περί τους 470.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη ασφάλιση των ΙΧ τους.

Από τον πρώτο έλεγχο είχε διαπιστωθεί πως περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες είχαν αφήσει ανασφάλιστα τα οχήματά τους, κάτι που συνεπάγεται πως περισσότεροι από 500.000 πολίτες προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα.

«Αγκάθι» πάντως αποτελούν όσοι έχουν εγκαταλελειμμένα ΙΧ για τα οποία δεν έχουν καταθέσει πινακίδες. Για αυτές τις περιπτώσεις έχει τεθεί στο τραπέζι το σενάριο να τους ζητηθεί η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης καταστροφής και οριστικής διαγραφής τους από τα αρχεία με την καταβολή ενός μικρού παραβόλου της τάξης των 20 ευρώ.