Φθιώτιδα: Στη Βουλή οι καταστροφές στις καλλιέργειες απ’ τα αγριογούρουνα

2016-08-01 17:12

Τα ελληνικά δάση γέμισαν πουά και ριγέ αγριογούρουνα [εικόνα]

Λοκρίδα, Μακρακώμη, Λαμία, Δομοκός στις πληγείσες περιοχές

Σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες στη Φθιώτιδα και ειδικότερα στις περιοχές της Λοκρίδας, Έξαρχος, Κυρτώνη, Ζέλι, Γουλέμι, έχουν προκαλέσει οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων σύμφωνα με σχετική ερώτηση στη Βουλή που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Σαρακιώτη.

Την ερώτηση του κ. Σαρακιώτη, υποστηρίζουν και οι συνάδελφοί του Αποστόλης Καραναστάσης και Θανάσης Μιχελής, αλλά και άλλοι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είναι προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

Ειδικότερα επισημαίνεται το γεγονός της μη αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από το γεγονός ότι η ισχύουσα νομοθεσία σήμερα δεν καλύπτει οικονομικά τις καταστροφές που υφίστανται παραγωγοί από τα αγριογούρουνα παρά μόνο αυτές σε περιοχές υπαγόμενες στη Συνθήκη RAMSAR, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, οι πληγείσες περιοχές του Νομού Φθιώτιδος όπως και στην πλειοψηφία τους πολλές άλλες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια. 

Το πρόβλημα, που εκτίθεται αναλυτικά στο κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης, αποδίδεται στην, για διάφορους λόγους, σημαντική αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε συγκεκριμένες περιοχές και το πλήγμα στα εισοδήματα παραγωγών κυρίως σιτηρών, οπωροκηπευτικών και οσπρίων στη Φθιώτιδα σε περιοχές της Λαμίας, της Μακρακώμης, του Δομοκού και της Λοκρίδας, αλλά και σε άλλους νόμους.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκαλέσει αγριόχοιροι σε εκτεταμένες καλλιέργειες πολλών περιοχών του Νομού Φθιώτιδας αλλά και άλλων νομών. Λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού τους, τα αγριογούρουνα αποτελούν πλέον μάστιγα για τους καλλιεργητές. Αγρότες καταγγέλλουν ότι οι παραγωγές, κυρίως σε σιτηρά, οπωροκηπευτικά και όσπρια ήταν εμφανώς μειωμένες σε περιοχές της Λαμίας, της Μακρακώμης, του Δομοκού και της Λοκρίδας (βλ. Έξαρχος, Κυρτώνη, Ζέλι, Γουλέμι). Εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολλοί καλλιεργητές  δημητριακών, οσπρίων και κηπευτικών  αποφεύγουν να ξανασχοληθούν  με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αγροτικού εισοδήματος κυρίως σε ορεινές περιοχές. 

Η μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία και βάσει του Κανονισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) δεν καλύπτει οικονομικά τις καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τα αγριογούρουνα.

Ζημιά προκληθείσα από αγριογούρουνα που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. θεωρείται η καταστροφή ή η απώλεια της φυτικής παραγωγής των συστηματικών καλλιεργειών που αναπτύσσονται μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 9 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. (εγκριθείς δυνάμει της υπ’ αριθμ. 157502/ 27.07.2011 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - ΦΕΚ Β’ 1668/ 27.07.2011) προβλέπει ρητά ότι ζημία από άγρια ζώα που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. θεωρείται η απώλεια της φυτικής παραγωγής, που προκαλείται από αγριογούρουνα αποκλειστικά στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη Συνθήκη RAMSAR.

Ωστόσο, η Συνθήκη RAMSAR δεν καλύπτει καμία περιοχή του Νομού Φθιώτιδος, όπως δεν καλύπτει και πλήθος άλλων περιοχών της Ελληνικής Επικράτειας, όπου επίσης το φαινόμενο των καταστροφών από αγριογούρουνα είναι οξύτατο. Σημειωτέον, ότι στη Συνθήκη RAMSAR εντάσσονται μόνον 11 συγκεκριμένοι Ελληνικοί υγρότοποι που θεωρούνται διεθνούς σημασίας.

Παράλληλα, η Δασική νομοθεσία για την προστασία των αγρίων θηραμάτων προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θήρευσης. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης, θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό του συγκεκριμένου φαινομένου, κατά τόπους, χωρίς όμως να γνωρίζουν τυχόν επιπτώσεις αυτής της ενέργειας.

Μία άλλη, αλλά συναφής, παράμετρος του θέματος αφορά την πιθανότητα γενετικού υβριδισμού από την επιμειξία άγριων χοίρων με ήμερα.  Η ελεύθερη συμβίωση και των δύο φυλών έχει ως αποτέλεσμα τη γενετική αλλοίωση των αρχικών χαρακτηριστικών του αγριόχοιρου, με όλες εκείνες τις αρνητικές συνέπειες (περιβαλλοντικές, οικονομικές και νομικές). Ωστόσο, εάν δεν εντοπισθεί η αίτια της αύξησης του πληθυσμού και γενικότερα του φαινομένου να συναντούμε «αγριόχοιρους» που έχουν την τάση να συνυπάρχουν όλο και πιο συχνά, αναζητώντας πηγή τροφής κοντά στον άνθρωπο, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τη λύση του προβλήματος.  Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι εάν ενδεχομένως θα ήταν σκόπιμο να ελεγχθεί μερίδα κτηνοτρόφων, που εκτρέφουν ήμερους/ ημίαιμους χοίρους ανεξέλεγκτα ακόμη και σε βιότοπο, όπου επικρατούσε ο άγριος πληθυσμός, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα υβριδισμού.

Ενόψει των ανωτέρω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Εξετάζετε το ενδεχόμενο λήψης συγκεκριμένων μέτρων, και ποιων, για τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε συγκεκριμένες περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο εκρηκτικής αύξησης του πληθυσμού τους;
2.    Είναι στις προθέσεις σας να εξετάσετε το σοβαρό ζήτημα των προκαλούμενων καταστροφών καλλιεργειών από αγριόχοιρους προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων, ει δυνατόν, και μέσω της ένταξης στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. και των περιπτώσεων εκείνων καταστροφών από αγριόχοιρους σε αγροτικές καλλιέργειες και εκτός προστατευόμενων περιοχών βάσει της Σύμβασης RAMSAR, όπως π.χ. αυτές εντός του Νομού Φθιώτιδος;