Η Παλμύρα πριν και μετά -Μνημεία 2.000 χρόνων έγιναν κομμάτια από το ISIS [εικόνες & βίντεο]

2016-04-02 23:19

Την έκταση της καταστροφής που άφησε πίσω του Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα αποκαλύπτουν φωτογραφίες που αποτυπώνουν το πριν και το μετά της ιστορικής πόλης.

Οι εικόνες δείχνουν πως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατεδαφίστηκαν χωρίς οίκτο από φανατικούς τζιχαντιστές.

Ο φωτογράφος του AFP Joseph Eid είχε επισκεφτεί μνημεία της Παλμύρας, όπως τον ναό Βάαλ Σαμίν, τον ναό Βήλου και την Αψίδα του Θριάμβου, τον Μάρτιο του 2014, φωτογραφίζοντάς τα.

Ο 2.000 ετών ναός του Βήλου (Bel) και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, κατεδαφίστηκαν με εκρηκτικά, η Αψίδα του Θριάμβου, επίσης ανατινάχθηκε, ενώ ισοπεδωμένο φαίνεται επίσης το στρατόπεδο του Διοκλητιανού ( τρίτος αιώνας μ.Χ.).

Ο Joseph, δύο χρόνια μετά, βρέθηκε και πάλι στην συριακή πόλη και αποτύπωσε με την κάμερα του τι είδε.

Η σύγκριση των εικόνων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με τους αρχαίους θησαυρούς να έχουν λεηλατηθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

 

 

Πλέον, βασικό μέλημα είναι η ανοικοδόμηση της πόλης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αναλάβουν τον καθαρισμό των ναρκών από την περιοχή, ενώ η Unesco, η Ρωσία και η Συρία θα αξιολογήσουν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι τρομοκράτες και θα εκπονήσουν σχέδιο ανοικοδόμησης».