Κατάργηση υποθηκοφυλακείων Σπερχειάδος Μακρακώμης?

2016-07-25 17:01

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στίς 23-7-2016 μία ερώτηση -τοποθέτηση μου ήταν σχετικά με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων.
Στο σχέδιο Νόμου, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο "Αναδιοργάνωση υποθηκοφυλακείων της χώρας", καταργούνται τα άμισθα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν στο δήμο μας , ενώ μεταφέρονται σε νέα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και επί του προκειμένου στην Λαμία.
Θα αναφέρω μερικές σκέψεις μου γιατί πρέπει να μείνει ένα υποθηκοφυλάκειο στον Δήμο μας
1. Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και η μεταφορά τους στην έδρα του Νομού, ήτοι στη Λαμία, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, διογκώνοντας τα ήδη υπάρχοντα
Και τούτο διότι οι αλλαγές δεν βασίζονται σε κάποια μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας, καθώς επίσης δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο σύστημα παρακολούθησης των δημοσίων εγγράφων και των πράξεων αλλά και έκδοσης πιστοποιητικών για τα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών του δήμου μας .
2. Παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών για άμεση επίλυση των θεμάτων τους και την προστασία της ιδιοκτησίας τους σύμφωνα με το άρ. 17 του Συντάγματος, καθώς θα απαιτείται να διανύσουν αποστάσεις μετ' επιστροφής 150 και πλέον χλμ, για να εξυπηρετηθούν σε κάθε εμπράγματη συναλλαγής τους.
3. Δημιουργεί ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές και οδηγεί σε κατάργηση των δικαιωμάτων των πολιτών του δήμου μας επί της ιδιωτικής τους περιουσίας που το αντικείμενο τους συνδέεται με το Υποθηκοφυλακείο (δικηγόροι,συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, κλπ).
4. Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου σημαίνει επί της ουσίας κατάργηση της δημοσιότητας και της πλήρους διαφάνειας στις εμπράγματες συναλλαγές με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην λαμβάνουν γνώση των νέων διαδικασιών της αναγκαστικής εκτέλεσης και να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους χωρίς να μπορούν άμεσα να αντιδράσουν.
Γι αυτούς τους λόγους και άλλους πρέπει να συνέλθει το δημοτικό συμβούλιο και να καλέσουμε όλους τους βουλευτές του νομού οι οποίοι και θα ψηφίσουν στην βουλή τον νόμο αυτόν τον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου τους προέδρους των επιμελητηρίων τους δικηγόρους συμβολαιογράφους μηχανικούς, και όλους τους φορείς του δήμου μας για να γίνει μια συζήτηση και ο καθένας να αναλάβει της ευθύνες που του αναλογούν .
Η πρόταση μου έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο και αναμένουμε την σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου όπως άλλωστε έγινε και στην Αταλάντη.

 

Πάνος Κοντογεώργος

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Μακρακώμης