Κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης του Ολοκαυτώματος Σπερχειάδας και της Καλύβας Στεφανή

2020-06-19 11:43

Κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης του Ολοκαυτώματος Σπερχειάδας  και  της Καλύβας Στεφανή διοργανώνουν από κοινού η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Μακρακώμης και η Κοινότητα Σπερχειάδας, το Σάββατο 20/6/2020.

 

Το σχετικό Δελτίο Τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης του Ολοκαυτώματος Σπερχειάδας
και της Καλύβας Στεφανή

 

H φετινή κατάσταση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των πολιτών, όπως είναι γνωστό, κατέστησε αδύνατη την διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων.

Έτσι και στην Σπερχειάδα, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, για δύο ξεχωριστά μνημεία, που επειδή ημερολογιακά είναι κοντά και συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, θα τις γιορτάσουμε από κοινού.

Πρόκειται για τον εορτασμό της Καλύβας Στεφανή στην Σπερχειάδα, μία πολύ σημαντική «σελίδα» στην ιστορία της περιοχής και της Ελλάδας που συνήθως γιορτάζεται τέλη Μαΐου, το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας και την ανατίναξη του παλιού Αγίου Νικολάου που τα ερείπεια του αποτυπώνουν την ναζιστική θηριωδία (18/6/1944).

Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 και ώρα 12:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λιτή κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας και προφύλαξης με την διοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Μακρακώμης και της Κοινότητας Σπερχειάδας.

Συγκεκριμένα:
Ώρα 12:00
Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
Επίσκεψη στο μνημείο του παλιού Αγίου Νικολάου στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες ανάπλασης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Φθιώτιδας-Ευρυτανίας με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ώρα 12:30 Καλύβα Στεφανή
Τήρηση ενός λεπτού σιγής
Κατάθεση στεφάνων
Χαιρετισμοί

Ώρα 13:00 Κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην προτομή του Άρη Βελουχιώτη με τον όρκο του ΕΛΑΣ.
Πέρας κοινής εκδήλωσης
Είναι καθήκον όλων μας να τιμούμε την τοπική ιστορία μας

 

Η πρόσκληση:

Σας προσκαλούμε στην κοινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Σπερχειάδα, για το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας, την ανατίναξη του παλιού Αγίου Νικολάου και τον εορτασμό της Καλύβας Στεφανή, το Σάββατο 20 Ιουνίου και ώρα 12:00.

Λόγω πανδημίας ήταν αδύνατη η διοργάνωση εκδηλώσεων και πλέον θα γίνει μία λιτή κοινή εκδήλωση για να τιμηθεί η τοπική ιστορία.

Η κοινή λιτή εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12:00 με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων, επίσκεψη στο μνημείο του παλιού Αγίου Νικολάου και θα συνεχιστεί με την κατάθεση στεφάνων στην Καλύβα Στεφανή και στην προτομή του Άρη Βελουχιώτη με τον όρκο του ΕΛΑΣ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Η παρουσία θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Δήμος Μακρακώμης-Κοινότητα Σπερχειάδας.

 
Ο Δήμαρχος Μακρακώμης
 
Γεώργιος Χαντζής