Κουίκ: Νερό και ενέργεια θα παραμείνουν δημόσια

2015-05-22 23:51

 

Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τον δημόσιο χαρακτήρα στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων, τόνισε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Πτολεμαΐδα με τον δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, όπου τέθηκε το θέμα της ΔΕΗ.

"Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρο: Δεν το βάζουμε σε καμιά συμφωνία, δεν το διαπραγματευόμαστε με τους θεσμικούς εταίρους μας. Ενέργεια και ύδατα στα χέρια του κράτους. Αυτό είναι δεδομένο" δήλωσε ο κ. Κουίκ.

Ο δήμαρχος Εορδαίας διατύπωσε τα αιτήματα για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής της μονάδας 5 στον ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός) Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ και την άμεση επαναλειτουργία της μονάδας 3, με σύνδεσή της στο κοντρόλ της μονάδας 2, για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της περιοχής με τηλεθέρμανση, ώστε να μην παγώσουν τον ερχόμενο χειμώνα οι κάτοικοι.

Ο κ. Κουίκ παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στο νομό Κοζάνης, για την κατασκευή της νέας σύγχρονης, με αντιρρυπαντική τεχνολογία, μονάδας 5 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς και την επαναλειτουργία της μονάδας 3, σημειώνοντας ότι αυτές ικανοποιούν τα παραπάνω αιτήματα.

"Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι στο σωστό υπουργείο και το χειρίζεται πάρα πολύ καλά" πρόσθεσε. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, όταν επιστρέψει στην Αθήνα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός συναντήθηκε στην Καστοριά με τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλο, τον δήμαρχο Ανέστη Αγγελή και εκπροσώπους του Συνδέσμου Γουνοποιών. Εκεί τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα στις εξαγωγές γούνας στη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο, και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Καστοριά.

"Η Καστοριά εξακολουθεί να μαστίζεται από πολλά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της ανεργίας. Είχα πολύ χρήσιμες συναντήσεις τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλο όσο και με τον δήμαρχο της πόλης Ανέστη Αγγελή" δήλωσε ο κ. Κουίκ και πρόσθεσε: "Είχα, επίσης, και μια χρήσιμη συνομιλία με γουναράδες του νομού, αλλά και με εκπροσώπους τους από την Σιάτιστα, οι οποίοι πληρώνουν όχι μόνο την υφιστάμενη οικονομική κρίση, αλλά και τις επιλογές εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, που συμφώνησε με τα 'χέρια κάτω' ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αποτέλεσμα σοβαρές εμπλοκές στις βίζες των Ρώσων πολιτών. Οι Ρώσοι, (αλλά και οι Ουκρανοί), που δεν είναι μόνο μια σημαντική οικονομική πηγή για την γούνα της περιοχής, αλλά και για την ίδια την ευρύτερη οικονομία της Καστοριάς, με τον αστείρευτο εκκλησιαστικό της 'θησαυρό', που αποτελούσε και πρέπει να αποτελεί κίνητρο θρησκευτικού - προσκυνηματικού τουρισμού για τους ομόδοξους Ρώσους".

Το απόγευμα, ο κ. Κουίκ θα έχει συναντήσεις στην Κοζάνη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, εργαζόμενους στην ΕΡΑ και στελέχη των ΑΝΕΛ.