Κρίσεις της ΕΛΑΣ - Ποιοι ορίστηκαν αντιστράτηγοι - Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα

2016-02-16 23:40

«Σφαγή» στις κρίσεις της ΕΛΑΣ  - Ποιοι ορίστηκαν αντιστράτηγοι - Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα [εικόνες]

Ο Κωνσταντίνος Τσουβαλάς που κατείχε τον βαθμό του υπαρχηγού, είναι από σήμερα ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επικυρώθηκε και τυπικά η αποστρατεία του μέχρι σήμερα αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρη Τσακνάκη, του οποίου η θητεία είχε λήξει.

 

Το βιογραφικό του

Ο Κωνσταντίνος Τσουβαλάς γεννήθηκε το 1962 στους Ραφταναίους Τζουμέρκων Ιωαννίνων και κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής το 1981. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας το 1986.

Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών (1988) και έχει παρακολουθήσει το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας (1999).

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 παρακολούθησε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα «Διοίκηση-Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών», του οποίου είναι κάτοχος πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας κατά το εκπαιδευτικό έτος 2004-2005.

Υπηρέτησε ως αξιωματικός σε Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε Υπηρεσίες Τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ως επιτελής στη Διεύθυνση Οργάνωσης-Νομοθεσίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το 2001 έως το 2008 υπηρέτησε στο Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, ως υποδιευθυντής και διευθυντής του Ταμείου.

Από το 2009, που προήχθη στο βαθμό του ταξιάρχου, και εν συνεχεία ως υποστράτηγος, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

Το 2012, ως υποστράτηγος, τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έναν μήνα αργότερα προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου.

Τον Μάρτιο του 2015 τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός αγοριού.

Ποιοι ορίστηκαν αντιστράτηγοι - Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα

«Σφαγή» έγινε στις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ από το Συμβούλιο κρίσεων καθώς υπήρξε βαθιά «βουτιά» στην ιεραρχία.

Τελικώς, λίγο πριν τις 23:00 το Συμβούλιο Κρίσης Αντιστρατήγων Αστυνομίας προήγαγε στις θέσεις των 4 αντιστρατήγων τους ισάρθμους υποστράτηγους, ένας εκ των οποίων θα γίνει υπαρχηγός της ΕΛΑΣ. Ετσι οι 4 νέοι αντιστράτηγοι είναι οι:

  • Γιάννης Διαμαντόπουλος

  • Αριστείδης Ανδρικόπουλος

  • Μιχαήλ Καραμαλάκης

  • Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Η γνωστή από την συνδρομή της στο προσφυγικό στην Κω, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ στην Ελλάδα.


Παράλληλα, όπως έγραψε το iefimerida νωρίτερα, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς και οι δύο αντιστράτηγοι του Στρατού Ξηράς που αποτελούν το Συμβούλιο Κρίσης, έκριναν ως ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία, τους:

  • Εμμανουήλ Κατριαδάκη, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • Δημήτριο Σοφιό, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και
  • Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ

Είναι πλέον η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος στην Ελλάδα. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη δεν έφτασε τόσο ψηλά χάρη σε διασυνδέσεις, αλλά προφανώς για τη δουλειά που έκανε στο προσφυγικό.

Στις αποψινές κρίσεις του Συμβουλίου της ΕΛΑΣ η υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη προήχθη σε αντιστράτηγο.

Διετέλεσε προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Λέσβο, συνοδευόμενος από τον αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν.

Μετά την ενημέρωση που τους έκανε η – υποστράτηγος τότε – Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα σύντομο διάλογο με την Προϊσταμένη του Κλάδου Μετανάστευσης και μάλιστα την ευχαρίστησε για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει. «Θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα για το μεταναστευτικό και όσα συνεχίζεις να κάνεις» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην κα Τσιριγώτη.Πηγή: iefimerida.gr