Μήνυμα Κοινότητας Σπερχειάδας για την Επέτειο της 18ης Ιουνίου 1944

2020-06-17 23:06

Σαν σήμερα, 76 χρόνια πριν, κανείς δεν περίμενε την πύρινη κόλαση που θα ξημέρωνε.
Ήταν πρωί της 18ης Ιουνίου 1944, όταν τάγμα των ΕΣ-ΕΣ, κατερχόμενο από τη Μαρτυρική Υπάτη, η οποία μετρούσε ήδη τους νεκρούς της, εισέβαλε στη Σπερχειάδα.
Η τραγωδία είχε ξεκινήσει.
Βομβαρδισμοί, λεηλασίες, πύρινες φλόγες, τρόμος και θάνατος.
Αυτές ήταν οι εικόνες εκείνης της ημέρας, που έμελλε να σημαδέψουν για πάντα την πόλη μας.
Μαζί με την εικόνα του βομβαρδισμένου Άη Νικόλα, που εξακολουθεί να στέκεται όρθιος όλα αυτά τα χρόνια παρά τις «πληγές» του, για να μας υπενθυμίζει την αποφράδα εκείνη ημέρα και τις ανείπωτες ναζιστικές θηριωδίες.
Τα χρόνια πέρασαν και η Σπερχειάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της, αναπτύχθηκε και κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία.
Η Σπερχειάδα δεν ξεχνά, κανείς μας δεν ξεχνά.
Εξάλλου ιστορία μας, το παρελθόν μας είναι το σπουδαιότερο εφόδιο, στον αγώνα για ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Η μαύρη περίοδος της Κατοχής και όλα όσα αντιπροσώπευε, ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.
Σήμερα, όλες και όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, έχουμε χρέος να διατηρούμε αναλλοίωτες και να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές, τις μνήμες και τα μηνύματα της εποχής εκείνης.
Αλλά και να κρατάμε άσβεστες τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ειδικότερα για την Κοινότητά μας, επιθυμία και κοινός στόχος είναι η περαιτέρω ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας μέσα από παλιές και νέες ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες , καθώς και η ένταξη της Σπερχειάδας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων,  για τα οποία και εργαζόμαστε ήδη παρά τις καθυστερήσεις και αναβολές που προκάλεσε η πρόσφατη υγειονομική κρίση.
Μακάρι, η μαύρη Επέτειος της 18ης Ιουνίου να γίνεται κάθε φορά η αφορμή για ενότητα, ανιδιοτέλεια και ομόνοια, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

 

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Τζιβελέκας