Ο Πούτιν αγνοεί Ομπάμα και στηρίζει Άσαντ - Ρωσικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς στη Συρία

2015-09-30 15:22

Αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη πόλη Χομς φέρεται ότι ξεκίνησε η Ρωσία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο

Λίγο νωρίτερα, την Τετάρτη, το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομοφώνως εξουσιοδότηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ. Ο ίδιος είπε πως είχε προηγηθεί αίτημα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Ο Ιβανόφ διευκρίνισε πως δεν τίθεται ζήτημα ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Συρία και η όποια συνδρομή θα περιλαμβάνει μόνο αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πρόσθεσε δε πως θα ενημερωθούν δια της διπλωματικής οδού όλοι οι εταίροι της Ρωσίας.

«Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να βοηθηθεί η Συρία και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας» συνέχισε ο Ιβανόφ και διευκρίνισε πως οι αεροπορικές επιθέσεις δεν θα συνεχιστούν για πάντα αλλά το χρονοδιάγραμμα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να πει πότε ή εάν ήδη έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με αναλυτές η ανάληψη δράσης από την Μόσχα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Δύσης, διότι οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε απευθείας συνεννόηση και συνεργασία με τις δυνάμεις του Ασάντ. Οι ίδιοι λένε πως εάν οι δυνάμεις του Ασάντ σε συνεργασία με τους Ρώσους επιτύχουν σοβαρό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος τότε αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ωστόσο προβληματισμός εκφράζεται για το εάν ο στόχος των επιχειρήσεων θα είναι μόνο το Ισλαμικό Κράτος ή θα περιλαμβάνει και αντάρτες - αντικαθεστωτικούς.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως οι αντίστοιχες αεροπορικές επιθέσεις από τις δυτικές δυνάμεις δεν συνάδουν με τη διεθνή νομοθεσία.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο FOX NEWS επικαλούμενο ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα ζήτησε από τις ΗΠΑ να διατάξει την άμεση αποχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών της που πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αίτημα που φέρεται πως δεν έγινε δεκτό.