Ώ πτωχή Χιροσίμα - Χρονογράφημα τού Φοίβου Ιωσήφ

2020-03-20 23:28

806

Όταν αναλογίζομαι την εκατόμβη των νεκρών στην Χιροσίμα με πιάνει ένας οίκτος για το ιστορικό αυτό γεγονός. Εκατό χιλιάδες νεκροί μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα και χιλιάδες τερατογεννέσεις και καρκίνοι τα επόμενα χρόνια. Ω πτωχή και ηρωϊκή Χιροσίμα, ω παιδαριώδες Ναγκασάκι. Ας ας σας έχει καλά η ιστορία για να θυμούνται οι γενεές τα πολεμικά παιχνιδάκια της αθώας εκείνης εποχής.
Ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι την 9η Αυγούστου θα αποτελεί στο μέλλον σημάδι ημερών ευημερίας και λαϊκής χαράς ολόκληρης της Ιαπωνίας. Θα θέλουν στο μέλλον κι άλλες χώρες να περάσουν στο Πάνθεον της ιστορίας μέσω αυτών των αγαθών και καλοπροαίρετων βομβαρδισμών από το σιδερένιο πουλί Enola Gay με όλη την παιδική προσφορά του στην επιστήμη της ανθρωπότητας.
Οι μέρες όμως της ευτυχίας πέρασαν ανεπιστρεπτί, μην επιμένετε, δεν γυρίζουν πίσω. Η επιστήμη προχώρησε και έχει την τιμή σήμερα να απορρίπτει τον οποιονδήποτε πυρηνικό πόλεμο με απαίσιες βόμβες και ιπτάμενους σιδερένιου χάρους. Μπήκαμε ήδη στην εποχή της κλινήρους κατάστασης των πολιτών της γής και εκείθεν εις τον μοναχικόν ενταφιασμόν ένθα απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και κορονοϊός. Ο κορονοϊός θα εισαχθεί εντός ολίγου στα επιτεύγματα των καλλιεργημένων ανθρώπων που με αφοσίωση και επιμέλεια κατάφεραν να απαλλάξουν τους ολίγους εκλεκτούς από τους πολλούς και ασκόπως περιφερόμενους. Ας εφαρμόσουμε το σοφό ρητό ‘’λίγοι και καλοί’’. Ας ακολουθήσουμε τους σοφούς προγόνους μας και τον αυλήτη Καφισία με την ρήση του «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ» εξαιρουμένης μόνον της μπουγάτσας και του πεντανόστιμου γύρου.
Η επιστήμη προσφέρει πλέον αφιλοκερδώς θανάτους μακριά από τους βάναυσους βομβαρδισμούς, πολυβολισμούς και κανονιοβολισμούς. Λίγες ημέρες στο κρεβάτι, λίγος απαλός πυρετός, μια ευχάριστη ζαλάδα και την Πέμπτη ημέρα κατά τας γραφάς ακολουθεί ένας αξιοπρεπής ψαλμός και ένας αξιοπρεπέστερος ενταφιασμός σε τόπο χλοερό, όχι σε μπαϊρι. Ο επόμενος παρακαλώ. Η ανθρωπότητα βρίσκει τον βηματισμό της με λίγο τροχαδάκι για να τους προλαβαίνουμε όλους. Ερείπια σπιτιών, σκοτωμένοι φαντάροι και έγκυες γυναίκες θα αναφέρονται πλέον στην παρελθούσα βάρβαρη ιστορία της ανθρωπότητας. Η προικισμένη βιολογία μας φέρνει πλέον ένα βήμα ποιο κοντά στον θεό. Μία εξόδιος ακολουθία και διανυκτερεύετε το ίδιο βράδυ σε σουίτα του παραδείσου.
Οι ατομικοί επιστήμονες χάνουν σιγά σιγά το κύρος τους και αντικαθίστανται από τους λαμπρούς βιολόγους. Ω πτωχές πυρηνικές κεφαλές και σύ άσημη Χιροσίμα, πόσο σε λυπάμαι! Ρίξαμε κατακόρυφα το κόστος, ένα τόσο δα μικροβιάκι και γίνανε άχρηστοι οι διηπειρωτικοί πύραυλοι. Μάταιη επένδυση. Τρελάθηκε τα αφεντικό και τάβαλε όλα τσάμπα.
Εγκράτεια και ακράτεια συνιστά για τα ηλικιωμένα άτομα που έτσι κι αλλιώς θα δυσκολεύονταν να πηδήσουν το αυλάκι. Τώρα όλοι οι υπερήλικες άλτες των εγκοσμίων αυλάκων. Α ρε, θα ακούμε Χιροσίμα και θα αναστενάζουμε με νοσταλγία τις αθώες εκείνες ημέρες των 100.000 απανθρακωμένων πτωμάτων .Σήμερα με τους ιούς είναι τεράστια ευκολία στον ιατροδικαστή να αναγνωρίσει τα πτώματα.
Υπομονή, υπομονή και εγκαρτέρηση και ο ουρανός θα γίνει πιο σκοτεινός λόγω του πάχους του χώματος. Η επιστήμη όμως προχωρά και δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να υπάρξει και υποχωματικό περισκόπιο για να βλέπετε τι γίνεται και στους γύρω τάφους. Εμπιστευτείτε τους νέους βιολόγους επιστήμονες, λαμπροί νέοι, ανοιχτά μυαλά!

Φοίβος Ιωσήφ