ΟΑΕΕ: Πάει πίσω η πληρωμή εισφορών κάθε μήνα - Παραμένει δίμηνο εως τον Ιούνιο

2015-03-20 01:08

Από την 1η Ιουνίου του 2015 και όχι από την 1η Μαρτίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, πρόκειται να εφαρμοστεί από τον ΟΑΕΕ το νέο σύστημα μηνιαίας καταβολής των εισφορών, από την καταβολή κάθε δίμηνο, που ισχύει έως σήμερα.

Όπως παραδέχτηκε νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε τεχνικά ζητήματα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), είναι η αιτία της καθυστέρησης. Ταυτόχρονα, ο κ. Στρατούλης προανήγγειλε παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, που αφορούν τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ειδικά όσους έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο. 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Στρατούλης προανήγγειλε ότι ο νέος διοικητής το ΟΑΕΕ κ. Τάσος Πετρόπουλος, που πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τις επόμενες ημέρες, έχει επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση μελέτης για να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό στην πράξη να δοθεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης. Το μέτρο θα αφορά όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έτσι ώστε να βοηθηθούν να απεμπλακούν από την οφειλή τους και παράλληλα να καταβάλλουν και τρέχουσες εισφορές προς το Ταμείο, αυξάνοντας τα έσοδά του. Ταυτόχρονα, ο κ. Στρατούλης γνωστοποίησε ότι, επίκειται τροπολογία έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία αναμένεται να αυξηθεί το όριο της οφειλής, που θα μπορούν χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ να ρυθμίσουν για να καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν. Σήμερα το όριο αυτό είναι στα 20.000 ευρώ και για μεγαλύτερες οφειλές, ζητείται από τους οφειλέτες να καταβάλλουν το όποιο υπερβαίνων ποσό και στη συνέχεια να λάβουν τη σύνταξή τους. Το όριο αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 30.000 ή στα 40.000 ευρώ.

dikaiologitika.gr