Οκτώ σαρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση

2015-03-27 13:24

Έρχονται αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση με βάση τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.

Επαναπροσλήψεις απολυμένων και διαθέσιμων, τοποθετήσεις επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και μετακινήσεις προσωπικού με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, θα εφαρμοστούν στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2015 με βάση τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.

Αναλυτικά ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι αλλαγές  στην δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση θα περιλαμβάνουν 8 σημαντικά βήματα:

Επαναπροσλήψεις 3.900 απολυμένων και διαθέσιμων υπαλλήλων καθώς και τοποθετήσεις 6.000 επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Θα καταργηθούν οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ και θα έχουν την δυνατότητα ή να επιστρέψουν στις θέσεις τους στην δημοτική αστυνομία ή να τοποθετηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι που έχουν μετακινηθεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Στις τοποθετήσεις των επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα περιληφθούν και 1.000 αδιόριστοι που είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του 1998 .

Στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στην βουλή θα προστεθεί διάταξη για την προκήρυξη των θέσεων γενικών διευθυντών στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική που θα περιλαμβάνει κυρίως το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην χώρα.

Το επόμενο δίμηνο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών όπου θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα υπουργείων και φορέων. Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι θα γίνουν ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με μεταφορές αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού από τα υπουργεία στις νέες δομές των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων καθώς και στους δήμους και στις περιφέρειες.

Για παράδειγμα οι αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων θα μεταφερθούν στους δήμους και στις περιφέρειες. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα ακολουθηθεί από την μετακίνηση του αντίστοιχου προσωπικού στους ΟΤΑ α και β βαθμού με τους πόρους που συνοδεύουν την άσκηση αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα θα αυτονομηθούν οι υπηρεσίες των ελεγκτών νομιμότητας που ασκούν ελέγχους στις δαπάνες των ΟΤΑ και θα μεταφερθούν νέες αρμοδιότητες στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις από τα υπουργεία.

Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην βουλή θα περιληφθεί διάταξη η οποία θα δίνει δίμηνη παράταση στους δήμους προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον θα ανοίξει το θέμα των αλλαγών στα όρια των δήμων αλλά θα περιοριστεί κυρίως στην αύξηση των ΟΤΑ σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που έχουν καταγραφεί δυσλειτουργίες.

Θα καταργηθεί το Παρατηρητήριο για τα Οικονομικά των ΟΤΑ το οποίο θα αντικατασταθεί από αυστηρότερο έλεγχο από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου και τον συντονισμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Θα θεσμοθετηθεί νέο πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών των «κόκκινων ΟΤΑ» που θα ενταχθούν μετά την δίμηνη παράταση για την διευθέτηση των οικονομικών τους στοιχείων.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία την ΚΕΔΕ θα θεσμοθετήσει άμεσα την αλλαγή των κριτηρίων στην απόδοση της κρατικής χρηματοδότησης στους. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση θα υπεισέλθουν κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία προκειμένου να γίνει δικαιότερη ανακατανομή των κρατικών πόρων.

 

thetoc,gr