ΟΠΕΚΕΠΕ: Από 20 έως 27 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών

2017-09-04 21:14

Τη διαβεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για καταβολή του 50% των αγροτικών επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης γύρω στις 27 Οκτωβρίου, όπως έγινε και πέρυσι, μεταφέρει στους παραγωγούς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου

Ωστόσο, 5.000 παραγωγοί του νομού Ηρακλείου και από 70.000 έως 100.000 πανελλαδικά, για πρώτη χρονιά φέτος, δε θα λάβουν ενιαία ενίσχυση, εξαιτίας του άρθρου 20 του νόμου Κατρούγκαλου.

Ένα μέρος από αυτούς έκανε μεταβίβαση δικαιωμάτων υπό το φόβο της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, αλλά φαίνεται πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία άφησε τα δικαιώματα ανενεργοποίητα.

Μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» και τη Γεωργία Μακάκη, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, αποκάλυψε τα αποτελέσματα συναντήσεων στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεσμεύτηκε για εφαρμογή της «συνταγής» του 2016 στην καταβολή των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης. Με βάση αυτή τη «συνταγή», λοιπόν, θα καταβληθεί η πρώτη δόση γύρω στις 20 έως 27 Οκτωβρίου και η εκκαθάριση θα δοθεί πριν το τέλος του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι η χρονιά που είχε πάρα πολλές μεταβιβάσεις. Πάρα πολλές απεντάξεις. Και αυτό οδηγεί τον Οργανισμό σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Οι «μηχανές» δουλεύουν στο φουλ για να βγει η πληρωμή του Οκτωβρίου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.

«Εμείς τις επόμενες μέρες θα ζητήσουμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, να εφαρμόσει το ετήσιο ακατάσχετο των λογαριασμών, για να μη δούμε τα περυσινά ευτράπελα που δημιουργήθηκαν. Όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε μήνα ένα μηνιαίο ακατάσχετο, έτσι κι εμείς ως παραγωγοί εισπράττουμε δύο με τρεις φορές το χρόνο. Η επιδότηση προσμετράται ως εισόδημα από 1/1/2017. Και επομένως, όταν είναι εισόδημα, θα πρέπει να έχει ένα ετήσιο ακατάσχετο. Αυτά τα χρήματα για τον Έλληνα παραγωγό είναι χρήματα επιβίωσης. Είναι χρήματα για να μπορεί να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά και για να περάσει στο σπίτι του, και δεν πρέπει να υπάρχουν κατασχέσεις», όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.

 

dikaiologitika.gr