Πάνος Κοντογεώργος:Μερικές “Σκέψεις” Για Την Ανάπτυξη Της Δυτικής Φθιώτιδας

2015-05-16 15:25

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Μακτακώμης,ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πάνος Κοντογεώργος, του παρέδωσε υπόμνημα με Μερικές "Σκέψεις" για την Ανάπτυξη της Δυτικής Φθιώτιδας. Ο Περιφερειάρχης βρήκε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του καί του ζήτησε να τον επισκεφθεί στη Λαμία γιά πιό λεπτομερή συζήτηση

Δείτε το υπόμνημα:

Στη Δυτική Φθιώτιδα, οι εύφορες εκτάσεις της και οι υδατικοί πόροι, που κατέστησαν επί δεκαετίες τον αγροτικό τομέα και τα προϊόντα του (γεωργία, ζωική παραγωγή) παράγοντα κοινωνικοοικονομικής συνοχής, σήμερα πλέον -λόγω και της κρίσης- δεν επαρκούν, αλλά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.
Η Περιφέρεια μπορεί και θα πρέπει να συμβάλει στο να αλλάξει προσανατολισμό ολόκληρη η περιοχή μας, μέσα από ένα πολύπτυχο εφαρμοσμένης πολιτικής και με έμφαση: 
* Στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

* Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας.

* Στην κινητοποίηση του δυναμικού της υπαίθρου.

* Στη μελέτη και προώθηση μεγάλων έργων υποδομών, όπως και οδικών έργων με στόχο κυρίως τη βελτίωση του κεντρικού οδικού άξονα Λαμίας - Καρπενησίου.

* Στην ενίσχυση και στήριξη του Τουρισμού, κυρίως μέσω των εναλλακτικών μορφών και του θερμαλλισμού. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό απαιτείται ένα ρεαλιστικό - εφαρμόσιμο σχέδιο για να σταθεί στα πόδια του ο αγροτικός τομέας και να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ολόκληρη η περιφερειακή ενότητα της Δυτικής Φθιώτιδας.
Βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας:
-Εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος υποδομών - αρδευτικών δικτύων. 
-Ολοκλήρωση αρδευτικών έργων Βίστριζας. 
-Μελέτη δημιουργίας αγοράς αγροτικών προϊόντων στη Φθιώτιδα. 
-Ειδικό πρόγραμμα κτηνοτροφίας στις ζώνες ανάπτυξής της (υποδομές, δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, βελτίωση ποιότητας πρώτης ύλης - προϊόντος, πιστοποίηση, ανάδειξη "νέων" προϊόντων, πρόσβαση στην αγορά και τεχνική στήριξη αγροτών).
Στήριξη - ανάδειξη αγροτικών προϊόντων:
-Εφαρμογή αγροδιατροφικής σύμπραξης, σύνταξη μελέτης marketing για δέκα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ - ΠΓΕ και σχεδίου δράσης για δεκαπέντε "τυπικά - χαρακτηριστικά" προϊόντα της Περιφέρειας.
-Δικτύωση μεταποιητικών επιχειρήσεων και παραγωγών (π.χ. τυροκομικά, φυστίκι, ακτινίδια, οίνος, μέλι) υπάρχουν στον Δήμο μας αρκετά τυροκομεία ο φυστικιόνας Μάκρης το ακτινίδιο Σπερχειού και αρκετοί μελισσοκόμοι. 
Ανάπτυξη ορεινών - μειονεκτικών περιοχών: 
-Εφαρμογή σε συνεργασία με τους ΟΤΑ ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης των ορεινών - μειονεκτικών περιοχών (ενότητα Δυτικής Φθιώτιδας - Ευρυτανίας) και ανασυγκρότηση των τοπικών παραγωγικών συστημάτων (μικρά έργα υποδομής, κοινωνικές υπηρεσίες στον αγροτικό πληθυσμό, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, μικρές ιδιωτικές επενδύσεις).
-Ολοκληρωμένα αναπτυξιακά σχέδια (υποδομές, έγγειες βελτιώσεις, αρδευτικά δίκτυα, έργα ορεινής υδρονομίας) στο Σπερχειό.
-Μελέτη δημιουργίας τεχνητής λίμνης-φράγματος στη συνάντηση των παραποτάμων Ιναχου και Σμοκοβίτη στην περιοχή Καμπί, όπου σήμερα λειτουργούν δυο υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Στήριξη αγροτικού πληθυσμού: 
-Μελέτη - αξιοποίηση της γεωθερμίας σε Πλατύστομο, Παλαιοβράχα και Υπάτη.
-Επεξεργασία προγράμματος ζωνοποιημένων αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών. 
-Υποστήριξη επιστημονικών ινστιτούτων για αναπροσανατολισμό της παραγωγής.
-Ενίσχυση της μεταποίησης - εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Ενδυνάμωση του Τουριστικού τομέα:

- Οι λουτροπόλεις της Φθιώτιδας συνδυάζουν το βουνό, την ηλιοφάνεια και τον γαλάζιο ελληνικό ουρανό. Σε αντίθεση με τις ιαματικές πηγές άλλων χωρών, δεν έχουν ραδιενεργά κατάλοιπα ή βιομηχανικά λύματα. Απαιτείται η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων των Λουτροπηγών και η προβολή τους ως ολοκληρωμένου "προορισμού θερμαλλισμού" σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Σουηδία κ.λ.π
- Ενίσχυση του Εναλλακτικού Ορεινού Τουρισμού, που αποτελεί ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολύπλευρης δραστηριότητας στον ορεινό χώρο. Αυτό θα συνέβαλε στο να:

- Φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει, να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί και να νιώσει τη χαρά της περιήγησης και της γνώσης, να γνωρίσει τα βουνά και τις φυσικές ομορφιές στις ορεινές περιοχές, να γνωρίσει τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου.
- Δραστηριοποιηθούν οι παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις του συγκεκριμένου τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ορεινών αυτών περιοχών. Κάτι τέτοιο θα παρείχε τη δυνατότητα τόνωσης της τοπικής αγοράς με την παραγωγή τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και να τελικά θα κρατούσε τον πληθυσμό στην ύπαιθρο, ενισχύοντας το εισόδημα των αγροτικών οικογενειών. 
Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον εναλλακτικό ορεινό τουρισμό και να τύχουν ενισχύσεων από διάφορα Κοινοτικά Προγράμματα, με την καθοδήγηση και της Περιφέρειας, είναι: 
•Επιχειρήσεις-γραφεία που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και την υλοποίηση προγραμμάτων υπαίθριων δραστηριοτήτων και περιηγήσεων οικοτουριστικού ενδιαφέροντος 
•Αγροτουριστικά καταλύματα - ξενώνες
•Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης παραδοσιακών προϊόντων 
•Επιχειρήσεις για φαγητό και αναψυχή
•Αγροκτήματα 
•Εργαστήρια λαϊκής τέχνης 
- Ανάδειξη του Ηφαιστείου του Γουλινά
Ο καταπράσινος ορεινός όγκος του "Γουλινά" (υψόμετρο 1.459 μ), οριοθετείται από την Οίτη (στα ανατολικά), την οροσειρά των Βαρδουσίων (νότια) και από την οροσειρά της Γραμμένης Οξιάς (βορειοδυτικά), ενώ μπροστά του ξεδιπλώνεται η κοιλάδα του Σπερχειού. 
Χαρακτηριστικό του Γουλινά είναι το ηφαίστειο το οποίο εξερράγη πριν περίπου 1.000 χρόνια, ενώ διακρίνεται ο κρατήρας στη κορυφή του, με τη λάβα που ξεχείλισε και έχει πλημμυρίσει την κοιλάδα του Σπερχειού, καταστρέφοντας την Αρχαία Σπέρχεια. 
Το ηφαιστειογενές αυτό τοπίο είναι καταπράσινο και οι ντόπιοι το ονομάζουν "Τσιρλιά". 
Η πρόσβαση στο Γουλινά, γίνεται μέσω 3-4 μοναδικών "καταπράσινων" μονοπατιών, τα οποία όμως δεν είναι ευρέως γνωστά στην ορειβατική κοινότητα. Πρόκειται για τα μονοπάτια:
- Δίλοφο-Γουλινάς-Φτέρη
- Παλαιοβράχα-Γουλινάς Δίλοφο
- Ανω Καλλιθέα-Γουλινάς-Παλαιοβράχα
- Δίλοφο-Ανω Καλλιθέα

- Αξιοποίηση του παραποτάμιου Πλατανοδάσους του Σπερχειού στο Δήμο Μακρακώμης.
Αντιμετωπίζοντας τις προοπτικές του πλαισίου των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τόσο τομεακά όσο και περιφερειακά, πιστεύουμε ότι ένα από τα βασικότερα σημεία για την ανάδειξη της περιοχής του Δήμου Μακρακώμης αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Φθιώτιδας βρίσκεται στο Πλατανοδάσος που αρχίζει από τα όρια Μακρακώμης και του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάκρης και τελειώνει ως τα όρια των δήμων Λιανοκλαδιού και Υπάτης. Το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να το προσεγγίσουμε ενοποιημένα με άλλα ζητήματα της περιοχής, όπως:
*Της οικοτουριστικής και της αγροτουριστικής ανάδειξης των ορεινών όγκων του Δήμου Μακρακώμης και
της περαιτέρω αξιοποίησης των λουτροπηγών του Πλατυστόμου και Παλαιοβράχας μαζί με την ανάδειξη της λουτροπηγής του Αρχανίου, μέσα από ένα πλαίσιο αναζήτησης κάποιων μνημειακών υποδομών στην περιοχή ή δημιουργίας υποδομών που να τύχουν αξιοποίησης από την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής,

* Της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων της παραγωγής και μεταποίησης καθώς ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται εκτός από τις βιολογικές καλλιέργειες και δύο προϊόντα ονομασίας προέλευσης: το κελυφωτό φιστίκι και το ακτινίδιο του Σπερχειού.

Η ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής εξαρτάται βέβαια και από ευρύτερες χωροταξικά παρεμβάσεις όπως επίσης και από την ανάδειξη και την εποικοδομητική μόχλευση του θεσμικού πλαισίου των περιοχών natura που μας αφορούν, όπως και του θεσμικού πλαισίου και της εφαρμογής του γύρω από την Ευρωπαϊκή οδηγία για τα Νερά κλπ. Συχνά, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ευκαιρίες χρηματοδοτικές επειδή η νοοτροπία μας δεν έχει συμπεριλάβει την θεσμική αντίληψη της προστασίας του περιβάλλοντος. Την θεωρεί σαν ανασχετικό παράγοντα και όχι ως χρηματοδοτικό παράγοντα.
Για παράδειγμα στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών για τον Ε65, λόγω του καθεστώτος ιδιαίτερα της περιοχής μας ως natura Σπερχειού-Μαλιακού, πιστεύουμε ότι και ο Δήμος Μακρακώμης θα πρέπει να αυξήσει την διεκδικητικότητά του και να καταθέσει προτάσεις και κυρίως να εστιάσει στην βιώσιμη και νόμιμη αξιοποίηση του προστατευόμενου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Πλατανοδάσους Σπερχειού-Μαλιακού.

Ένα πεδίο ενδιαφέροντος αφορά και τους παραγωγούς της περιοχής, καθώς οι παραγωγοί της περιοχής εύκολα θα μπορούσαν να μπουν σε προγράμματα απονιτροποίησης του εδάφους σε συνάρτηση τόσο με το διαχειριστικό καθεστώς της natura, όσο και σε σχέση με την ανάλογη πολιτική για τα νερά, σε συνέργια και με τις τομεακές πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης μέσα και από το πλαίσιο πιστεύουμε το αντισταθμιστικό. Όμως το κύριο επίκεντρο μπορεί και πρέπει να είναι η πλήρης ανάταξη και η προστασία του Πλατανοδάσους σε σχέση με τα σκουπίδια.

Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στους ΧΑΔΑ ή στις χωματερές που επισήμως κλείνουν και έχουν χρηματοδοτηθεί ή θα χρηματοδοτηθούν για τις διαδικασίες αποκατάστασής τους, οι οποίες πρέπει να γίνουν με πλήρη συμβατότητα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αναφερόμαστε παράλληλα και στις διάσπαρτες εναποθέσεις σκουπιδιών στα ρέματα και στα πλατανοδάση, τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν έτσι ώστε το τοπίο να αναταχθεί αισθητικά και φυσικά, για να μπορέσει στην συνέχεια να αποδώσει η οποιαδήποτε επένδυση π.χ με την δημιουργία φυσικών ποδηλατοδρόμων και μονοπατιών.

 

Στόχος είναι να αναπτυχθεί και να προβληθεί ο οικουτουρισμός και παράλληλα να σχεδιαστούν κατάλληλα προϊόντα προβολής της περιοχής, έτσι ώστε οι επισκέπτες που θα έρχονται στην περιοχή να μην συναντούν αρνητικές εικόνες. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η δραστηριότητα θα έχει μεγάλες συνέργιες με το νέο διαχειριστικό πλαίσιο και τις υποδομές που αναπτύχτηκαν στις λουτροπηγές του Πλατυστόμου, αλλά και με τις νέες ξενοδοχειακές προοπτικές φιλοξενίας που αναπτύσσονται στα όρια του Δήμου Μακρακώμης και της Δυτικής Φθιώτιδας.
Με αυτήν την προσέγγιση θα επιτραπεί να δημιουργηθούν πακέτα τουριστικής προβολής για την περιοχή, αναπτύσσοντας π.χ αθλητικούς θεσμούς όπως μια ποδηλατοδρομία ή πεζοπορία ή οργανώνοντας σταδιακά με διευρυνόμενους κύκλους μια τέτοια αθλητική ή οικουτουριστική συνάντηση. πάντα με όρους που να σέβονται το περιβάλλον.