Παρελθόν η πετρωμένη γοργόνα στη Χαβάη της Χαλκιδικής -Επέβαλλαν πρόστιμο στον καλλιτέχνη και αυτός την κατέστρεψε με βαριοπούλα

2015-08-24 15:40

Η «πετρωμένη γοργόνα» του Διονύση Καρυπίδη δεν κοσμεί πλέον την ακτή Πορτοκάλι στις Καβουρόπετρες στην Χαλκιδική.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατέστρεψε με βαριοπούλα το έργο του, που είχε γίνει σήμα κατατεθέν της ακτής με χιλιάδες επισκέπτες να το θαυμάζουν, επειδή κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο γι' αυτό.

 

Ο Δήμος Σιθωνίας του έστειλε «ραβασάκι» 533,61 ευρώ, διότι κατέστρεψε το φυσικό τοπίο.

Το έργο είχε σκαλιστεί το 1997 πάνω σε βράχους στην παραλία.

Ο καλλιτέχνης είχε στείλει επιστολή από τις 3 Μαρτίου 2014, στον δήμαρχο Σιθωνίας, Γιάννη Τζίτζιο, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως αν ο Δήμος επιμείνει στην είσπραξη του προστίμου, θα το πληρώσει αλλά μετά θα καταστρέψει την δημιουργία του.

Οι επιστολές του Διονύση Καρυπίδη προς το Δήμαρχο, όπως τις δημοσιεύει το sithonianews.blogspot.gr:

1η επιστολή:

2η επιστολή:

Η απάντηση του Δήμου:

Αναρμοδιότητα σε σχέση με την επιβολή του προστίμου που οδήγησε τον δημιουργό της πετρωμένης γοργόνας στις Καβουρότρυπες, Διονύσιο Καρυπίδη, να καταστρέψει το έργο του, δηλώνει ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος.

Όπως λέει στη Voria.gr o κ. Τζίτζιος, το πρόστιμο των 531 ευρώ για «καταστροφή του φυσικού τοπίου» από την κατασκευή της γοργόνας δεν επιβλήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου αλλά από την τουριστική αστυνομία πριν 3-4 χρόνια.

«Το πρόστιμο δεν βεβαιώθηκε από τον δήμο, αλλά επειδή η παράβαση έγινε στην περιοχή μας ήμασταν υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την είσπραξή του. Μόλις λάβαμε την επιστολή του κ. Καρυπίδη αναζητήσαμε κάθε δυνατή νομική διαδικασία είτε για τη διαγραφή του είτε για την πληρωμή του προστίμου από πόρους του δήμου. Ωστόσο, διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Έτσι, μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίσαμε το πρόστιμο να πληρωθεί από δικά μας χρήματα, ως ιδιωτών και όχι από χρήματα του δήμου. Δυστυχώς, λόγω κακής συνεννόησης δεν προλάβαμε να διευθετήσουμε το θέμα», σημειώνει ο δήμαρχος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είχε ενημερώσει άτυπα τον κ. Καρυπίδη για την πρόθεση διευθέτησης του ζητήματος. «Εάν είχε έρθει από την πρώτη στιγμή στον δήμο και μας εξηγούσε κατ' ιδίαν την κατάσταση, το ζήτημα θα είχε λυθεί», συμπληρώνει.

Ο κ. Καρυπίδης είχε στείλει μία επιστολή στον δήμο τον Μάρτιο του 2014 προειδοποιώντας ότι αν δεν εξαλειφθεί το πρόστιμο θα προχωρήσει στην καταστροφή του έργου και ακόμα μία, όπως ενημερώνει ο κ. Τζίτζιος, πριν από 15 μέρες.

Πηγές: typosthes.gr & voria.gr