Πετρόπουλος - 120 δόσεις: Μέχρι 70% το κούρεμα της οφειλής για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

2019-04-16 23:04

Πετρόπουλος - 120 δόσεις: Μέχρι 70% το κούρεμα της οφειλής για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία - Συγκεκριμένα παραδείγματα

Συγκεκριμένα παραδείγματα κουρέματος οφειλής για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία έδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό news 24/7.

Με βάση ενδεικτικά παραδείγματα που έδωσε ο Τ.Πετρόπουλος, συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία ύψους 24.000 ευρώ θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%). Ο Τ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι, η νέα ρύθμιση θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 οφειλέτες που σήμερα αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω υψηλών οφειλών να λάβουν σύνταξη. Ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, θα μπορούν να λάβουν σύνταξη από την οποία θα παρακρατείται το υπόλοιπο της οφειλής σε έως 120 δόσεις.

Απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα θα έχουν όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις. Δημιουργούμε, στην πράξη, τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε ο Υφυπουργός.

Πρόσθεσε δε:

- Για τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται«κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.


- Για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.

- Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί,εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50%, αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους και 30 ευρώ για τους αγρότες.

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, ο Υφυπουργός και σε επιπλέον δύο ευνοϊκές διατάξεις, πέραν της ρύθμισης των οφειλών, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

- Καταργείται το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας,αυξάνεται σε 70% από 50% το ποσοστό αναπλήρωσης, προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης χηρείας στα τέκνα θανόντων έως την ηλικία των 24 ετών ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι και παρέχεται πλήρης «κάλυψη» για παροχές ασθενείας έως την ηλικία των 35 ετών, αν δεν απασχολούνται.

- Αυξάνεται στα 17 χρόνια, από τα 13 χρόνια, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορεί ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει τις 1.000 ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση οριζόμενου ορίου ηλικίας ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.