Πώς θα βρείτε το IBAN του λογαριασμού σας

2020-12-29 11:42

Η λέξη IBAN σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων International Bank Account Number (Διεθνής Τραπεζικός Λογαριασμός) και δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την αυτόματη επεξεργασία των εγχώριων και διασυνοριακών μεταφορών κεφαλαίου, να διασφαλίσει την ορθότητα των δεδομένων και να περιορίσει τη χειρόγραφη επέμβαση. Πώς θα βρείτε το iban του λογαριασμού σας.

 

Μόνο η τράπεζα τήρησης ενός Λογαριασμού μπορεί να χορηγήσει το σωστό IBAN του συγκεκριμένου λογαριασμού. Οι τρόποι γνωστοποίησής του μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση διαδικτύου (Internet) όπου μέσω της ιστοσελίδας ή του e-banking κάθε τράπεζας, μπορεί να παράγεται και να γνωστοποιείται ο IBAN.

Εάν κάποιος χρειαστεί τον IBAN ενός λογαριασμού, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον κάτοχό του, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσετε λανθασμένους IBAN εάν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε τους IBAN πορμηθευτών ή συνεργατών σας, με συνέπεια την απόρριψη της εντολής πληρωμής.

 

Όσον αφορά το πότε πρέπει κάποιος να ζητήσει τον Διεθνή Τραπεζικό Λογαριασμό του, αυτό μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, καθώς κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δημιουργεί τους IBAN των λογαριασμών που τηρεί, καθώς και να πληροφορεί τους πελάτες της για τον IBAN του λογαριασμού τους, στα αντίγραφα κίνησης των Λογαριασμών.

Οι τράπεζες στην χώρα μας έχουν ενεργοποιήσει εργαλεία μετατροπής απλών λογαριασμών σε ΙΒΑΝ. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να μετατρέψετε τον αριθμο του λογαρισμού σας σε IBAN ανάλογα την τράπεζα σας.

PIRAEUS BANK S.A.
https://www.ebanking.winbank.gr/utils/iban1/iban_gr.asp

NATIONAL BANK OF GREECE S.A.
https://www.nbg.gr/el/iban

ALPHA BANK S.A.
https://www.alpha.gr/tools/account.asp

TΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E.
https://www.eurobank.gr/el/retail/iban-calculator

ATTICA BANK S.A.
https://www.atticabank.gr/el/iban#calculator 

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον IBAN, μπορεί να:

- απευθυνθεί στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται
- επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.swift.com
- επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.hba.gr