Ρώμη: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως τα έργα του μετρό

2017-06-29 23:11

Οι εργασίες στη γραμμή C του μετρό της Ρώμης δεν σταματούν να φέρνουν στο φως εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Έπειτα από την προηγούμενη ανακάλυψη ενός εξαιρετικά διατηρημένου ρωμαϊκού στρατώνα, τώρα οι εκσκαφικές εργασίες στη διασταύρωση μεταξύ της οδού Φερατέλα και Αραντάμ έφεραν στο φως ένα σενάριο εφάμιλλο της Πομπηίας.

Αποκαλύφθηκε μία ξύλινη κατοικία, που διάφορα δομικά στοιχεία της «πέτρωσαν» και διατηρήθηκαν σχεδόν άθικτα έπειτα από πυρκαγιά που την κατέστρεψε. Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση προξενούν τα διάφορα τμήματα από έπιπλα, και το δάπεδο με τα απαράμιλλης αισθητικής ψηφιδωτά, μνημεία εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία της αρχαίας Ρώμης.

 
 

Στις εργασίες στο σκάμμα του μετρό, που πραγματοποιεί η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων υπό τον Καθηγητή Φραντσέσκο Προσπερέτι, έρχονται κομμάτι κομμάτι στο φως νέα στοιχεία για τις οικοδομικές τεχνικές των ρωμαϊκών κατοικιών, αλλά και της κατασκευής επίπλων στη μέση αυτοκρατορική εποχή. Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι για τους αρχαιολόγους η γνώση που αποκτούν για την ακριβή επιλογή των υλικών, ιδίως των τύπων της ξυλείας.

Η ευρύτερη περιοχή των ανασκαφών, υπό τη Σιμόνα Σιμονέτα, εκτείνεται στη νότια πλευρά των υπωρειών του λόφου Τσέλιο, όπου ήταν κτισμένες οι πολυτελείς επαύλεις στην αυτοκρατορική εποχή, καθώς και μία σειρά από στρατιωτικά κτήρια, όπως ο στρατώνας που ήλθε πρόσφατα στο φως στην οδό Ιπονάτεο.

Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν υπό το φως των ευρημάτων στη γραμμή του μετρό τον Δεκέμβριο του 2016, έφεραν στην επιφάνεια σημαντικό αριθμό τεκμηρίων της εποχής του Τιβερίου (αρχές 2ου μ.Χ. αιώνα). Όμως, είναι η ανακάλυψη του εκπληκτικού αυτού δαπέδου, στις 23 Μαΐου, που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των αρχαιολόγων. Και τούτο γιατί στο ανώτερο στρώμα του σκάμματος εντοπίσθηκε το δάπεδο του άνω ορόφου, σε ασπρόμαυρο ψηφιδωτό, και τμήματα με το λευκό επίχρισμα των τοίχων και της οροφής του. Η πυρκαγιά διατήρησε τις εγκάρσιες δοκούς, που αποτελούσαν τις αντηρίδες για να τοποθετηθούν τα τοιχία και το δάπεδο από καλάμια που πάνω τους εφαρμοζόταν το επίχρισμα.

 
 

Επιπλέον, έχουν αποκαλυφθεί τμήματα που σχετίζονται με τα ξύλινα στηρίγματα της κατασκευής του δαπέδου, το λεγόμενο contignatio, το οποίο περιγράφεται από τον Βιτρούβιο ως μια μεγάλη δοκός οροφής, η οποία διατηρεί είτε τις επαμείβουσες για την εισαγωγή των εγκάρσιων δοκών, είτε τις μεγάλες σιδερένιες κάρφους στήριξης.

Σε ορισμένα τμήματα είναι εμφανή τα σημάδια της εκλεπτυσμένης εργασίας ενός ικανού μαραγκού. Επίσης, και τα τμήματα από την επιπλοποιία της κατοικίας είναι αξιοθαύμαστα. Ανακαλύφθηκαν τα πόδια ενός σκαμνιού, ή ενός τραπεζιού, όπως και άλλων βαρύτερων επίπλων και ντουλαπιών, όπως και τμήματα που παραπέμπουν σε ξύλινο κάγκελο σκάλας. Τέλος, βρέθηκε ένα μεγάλο τραπέζι και ένα παραπέτο με ίχνη του υαλοπίνακα του παραθύρου.

Όσον αφορά το κατεξοχήν δάπεδο του ισογείου της οικίας, που κατέρρευσε λόγω της πυρκαγιάς, ανακαλύφθηκε ένας τοίχος με μία νωπογραφία γραμμικής τεχνοτροπίας, με φυτικά μοτίβα πάνω σε λευκό φόντο, που χρονολογείται από τις αρχές του 3ου αιώνα.

 
 

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν κι οι σκελετοί δύο ζώων, ενός σκύλου κι ενός μικρότερου ζώου, ίσως του κουταβιού του, ή ενός γάτου. Ο σκύλος βρισκόταν κουλουριασμένος κοντά σε μία από τις πόρτες του σπιτιού, και πιθανότατα παγιδεύτηκε εκεί από την πυρκαγιά, δείγμα ότι η κατοικία δεν κατεδαφίσθηκε, αλλά κατέρρευσε απότομα.

Εκείνο που προκαλεί μεγάλο θαυμασμό, εντούτοις, είναι το ψηφιδωτό του πατώματος του ισογείου, που αποτελείται από μαυρόασπρες ψηφίδες, που συνθέτους κυματοειδή σχήματα και καρδιόσχημες παραστάσεις.

naftemporiki.gr