Στη Βουλή έφερε ο Γ.Σαρακιώτης την κραυγή αγωνίας του Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας

2021-01-11 22:54

Μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασής του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης μετέφερε την απολύτως δικαιολογημένη κραυγή αγωνίας του Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρακιώτης: «Οι άνθρωποι του εμπορικού κόσμου έχουν εκπέμψει επανειλημμένα σήματα κινδύνου από ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, η περίπτωση της Σπερχειάδας είναι ξεχωριστή και αυτό διότι ανήκει στις περιοχές με ακόμη σκληρότερους όρους “lockdown”, οι οποίοι συνδέονται με περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου των καταστημάτων και απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την κοινότητα». Γι’ αυτό το λόγο, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια Υπουργεία να εισακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Φθιώτιδας για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, ο οποίος απειλείται με “εξαφάνιση”.

Το κείμενο της αναφοράς:
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ.κ.:
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας»

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ιωάννης Σαρακιώτης καταθέτει ως αναφορά επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας, μέσω της οποίας διατυπώνονται ορισμένα δίκαια και εύλογα αιτήματα του εμπορικού κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι «η πόλη της Σπερχειάδας εκτός του γενικού Lockdown που επικρατεί σε όλη την χώρα βρίσκεται σε ακόμη πιο σκληρό Lockdown τύπου 2 (συρρίκνωση ωραρίου καταστημάτων και απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την κοινότητα)». Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπερχειάδας ζητά την καθολική έγκριση των αιτήσεων των επιχειρήσεων για ένταξη στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», την άμεση λήψη μέτρων για τις επιταγές με λήξη την 30-11-2020 και 31-12-2020 που μπήκαν σε αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες, τη λήψη μέτρων ανακούφισης για τα στεγαστικά δάνεια των επιχειρήσεων, την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, την αναβάθμιση του τοπικού ΑΤΜ για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, την ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου Σπερχειάδας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας και τέλος, την απαλλαγή δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις της Σπερχειάδας διαρκούσης της πανδημίας.
Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και τη σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 11/01/2021

Ο Καταθέτων Βουλευτής
Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Το κείμενο της επιστολής του Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας:
Σπερχειαδα 11 Ιανουαρίου 2021
ΠΡΟΣ
Υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων
Υπ όψιν κ Αδωνη Γεωργιάδη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπ όψιν κ Χρήστου Σταικουρα
Υπουργείο Υγείας
Υπ όψιν κ Βασίλη Κικίλια
Δήμος Μακρακωμης
Υπ όψιν κ Γεωργίου Χαντζη
Τράπεζα Πειραιώς
Υπ όψιν κ Χρήστου Μεγάλου
Κύριοι,
Ασφαλώς κύριο μέλημα όλων μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων .Για τον λόγο αυτό υπήρξε πλήρης εφαρμογή των υποδείξεων της πολιτείας από τον εμπορικό κόσμο .
Όμως όσο τρομακτικός είναι ο φόβος απέναντι στον ιό Covid-19 άλλο τόσο τρομακτικός είναι και ο φόβος για την επιβίωση των οικογενειών μας και των επιχειρήσεων μας. Καθώς βρισκόμαστε σε οριακό σημείο πλέον να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως αυτή επικρατεί στο λιανεμπόριο ,εστίαση κλπ.
Η πόλη της Σπερχειάδας εκτός του γενικού Lockdown που επικρατεί σε όλη την χώρα βρίσκεται σε ακόμη πιο σκληρό Lockdown τύπου 2 (συρρίκνωση ωραρίου καταστημάτων και απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την κοινότητα ).
Βάση αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε ο Εμπορικος Συλλογος Σπερχειάδας ζητά να ανταποκριθειτε στα εξής:

  • Στον 5ο κύκλο της επιστρεπτεας προκαταβολής να εγκριθούν όλες οι επιχειρήσεις της Σπερχειάδας οι οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον .


Επίσης στις επιχειρήσεις να δοθεί όλο το ποσό του 5ου κύκλου χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με τα ποσά των προηγούμενων κύκλων διότι τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων μας συνεχίζουν να υφίστανται κάθε μήνα καθώς και η ανάγκη επιβίωσης των ιδιοκτητών .

  • Να παρθούνε μέτρα για τις επιταγές με λήξη την 30-11-2020 και 31-12-2020 που μπήκαν σε αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες Τα καταστήματα που είναι κλειστά με κρατική εντολή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές πρέπει να πάρετε μέτρα και να δώσετε λύση τόσο στους εκδότες όσο και στους κομιστές των επιταγών.
  • Πολύ σωστά το υπουργείο θα καταβάλει το τίμημα των ενοικίων του Ιανουαρίου των επιχειρήσεων .Υπάρχουν όμως επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επαγγελματικά στεγαστικα δάνεια, παρακαλούμε πολύ να τύχουν και αυτές της ίδιας μεταχείρισης.
  • Απαλλαγή των ασφαλιστικών μας εισφορών όσο τελούμε σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων με κρατική εντολή.
  • Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Σπερχειάδας έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τραπεζικές τους συναλλαγες καθώς η Εθνική τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν αποχωρήσει. Η δε τράπεζα Πειραιώς έχει αφήσει ένα ΑΤΜ στο οποίο δεν γίνεται online κατάθεση χρημάτων με οποίες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.


Αιτούμαστε άμεση αναβάθμιση του ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς.

  • Ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου Σπερχειάδας και δυνατότητα διενέργειας δωρεάν Rapid test σε όλους τους κατοίκους.
  • Απαλλαγή Δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις της Σπερχειάδας και για όλη την διάρκεια της πανδημίας.


Οι φράσεις εις την Αγγλική

 
  • Click away
  • Click in store
  • Click and Collect


για τον εμπορικό κόσμο έχουν μια και μοναδική μετάφραση (ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ)
Βαδίζοντας τον δρόμο προς το τέλος της πανδημίας βλέπουμε να ανοίγει ο δρόμος οριστικού κλεισίματος των καταστημάτων λιανεμπορίου εστίασης κτλ.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε τα καταστήματα μας στο καταναλωτικό κοινό με όλα τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.
Ας μην γίνει το λιανεμπόριο το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας.
Μετά τιμής
Το Δ.Σ
Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας