Συνεχίζονται και σήμερα οι αποκλεισμοί δρόμων από τα μπλόκα των αγροτών

2016-02-19 10:44

Συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή 19/2 οι αποκλεισμοί δρόμων σχεδόν σε όλο το εθνικό δίκτυο από τα μπλόκα των αγροτών με πολλούς δρόμους να έχουν τεθεί εκτός «κυκλοφορίας» αφού οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε έπ αόριστων αποκλεισμούς.

Τα μπλόκα των αγροτών καλά κρατούν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας:

• Στην Πελοπόννησο οι αγρότες κλείνουν τη γέφυρα Ευρώτα και στην Τρίπολη τα διόδια Νεστάνης.

• Στην Αχαΐα, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην Ηλεία, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου. Οι αγρότες της Αιγιάλειας κλείνουν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου.

• Στην Αιτωλοακαρνανία είναι κλειστός επ’ αόριστον ο κόμβος στο Κεφαλόβρυσο ενώ οι αγρότες του Μεσολογγίου κλείνουν τη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

• Στη Βόρεια Ελλάδα είναι κλειστοί οι κόμβοι Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου και Γυψοχωρίου.

Κλειστό επ αόριστων παραμένει το μπλόκο των Τεμπών.

Μπλόκα υπάρχουν επίσης στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, στη Φθιώτιδα στον κόμβο του Μπράλου, στη Χαλκηδόνα, στον Νομό Πιερίας (στο Αιγινίο και την Κατερίνη), στον Νομό Δράμας (τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης), στον Νομό Κιλκίς, στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη.

Στην Κρήτη παραμένουν τα μπλόκα στο Ηράκλειο και στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά.

Κλειστοί είναι επ’αόριστον οι δρόμοι σε Τέμπη, Νίκαια, στην παλαιά και νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στην Θήβα και στο Κάστρο Βοιωτίας, στα διόδια των Μαλγάρων, στην Εγνατία οδό στο ύψος των Κερδυλλίων Σερρών και στην Χρυσούπολη Καβάλας, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνωνν στο ύψος του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, στην λεωφόρο Μαρκοπούλου πριν από την Αττική οδό και στην έξοδο της Αττικής οδού προς το Κορωπί.
Επιπλέον, οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών κλείνουν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Κλειστός από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα είναι ο κόμβος της Χαλκηδόνας έξω από την Θεσσα.λονίκη, ενώ τα διόδια των Αφιδνών θα είναι κλειστά από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και απο τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

   Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις από πλευράς των επαγγελματιών οδηγών των «εγκλωβισμένων» φορτηγών, οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, κατανοώντας και τη θέση στην οποία έχουν επέλθει και οι οδηγοί.

   Ειδικότερα, απόψε τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία, ενώ αύριο το πρωί την είσοδο από τη γείτονα χώρα.

   Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι και οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας. Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμοτείχου.

Μπλόκο με διευρυμένο ωράριο ξεκινά από σήμερα στο Κουρτέσι, με τους αγρότες το μεσημέρι να κλείνουν την ΕΟ στο Κουρτέσι και τις απογευματινές ώρες να μετακινούνται στα φανάρια της Βάρδας και να αποκλείουν την ΕΟ μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Στο μεταξύ με αγωνία  περιμένουν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό (την Κυριακή ή την Δευτέρα) και το αποτέλεσμά της θα κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Η Επιτροπή Αγώνα του Κουρτεσίου αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα με διεύρυνση του ωραρίου αποκλεισμού της Ε.Ο Πύργου Πατρών. Όπως μας ενημέρωσαν το μέλος της Επιτροπής Ανδρέας Σπατιώτης και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, από σήμερα Παρασκευή το μπλόκο του Κουρτεσίου θα κινηθεί ως εξής: από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα θα είναι κλειστή η ΕΟ στο ύψος του Κουρτεσίου και τα οχήματα από και προς Πύργο θα κινούνται από τον παράδρομο. Όμως επειδή ο παράδρομος δεν διαθέτει φωτισμό και στόχος των αγροτών δεν είναι  η ταλαιπωρία των οδηγών,  οι αγρότες του Κουρτεσίου, θα ανοίξουν το μπλόκο στις 4 το απόγευμα  και θα κάνουν ένα διάλειμμα περίπου 90 λεπτών. Έτσι στις 17.30 θα κλείσουν την ΕΟ στο ύψος των φαναριών της Βάρδας, μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μέσω Νέας Μανωλάδας και Βάρδας.