Τι είναι το άκαπνο πάρτι που διοργανώθηκε χθες στη Λάρισα

2015-05-29 16:43

Ένα «αλλιώτικο» πάρτι πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Λάρισα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Οι Λαρισαίοι συγκεντρώθηκαν σε καφέ- μπαρ που βρίσκεται κοντά στο Αρχαίο Θέατρο, προκειμένου να «γιορτάσουν» το γεγονός, ότι κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο αλλά και ενισχύσουν παράλληλα την «αντίληψη» για τη διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Το πάρτι οργανώθηκε από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί, στο πλαίσιο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και με την ευκαιρία έγινε και μία ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το «κεφάλαιο κάπνισμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος των ατόμων που καταφεύγουν στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, ένα χρόνο μετά, ανέρχεται στο 35%. Η πλειονότητα των καπνιστών που επισκέπτεται το Ιατρείο ενημερώνεται για την ύπαρξή του από κάποιον άλλο καπνιστή (ή φίλο ή συγγενή του), το 10% από τα ΜΜΕ, το 5% από έντυπο υλικό ή αφίσες στο χώρο του Νοσοκομείου και το 12% έπειτα από σύσταση γιατρού. Οι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (26,3%), φοβούνται πιθανό πρόβλημα υγείας στο μέλλον (5,2%), έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (16,3%), νιώθουν εξαρτημένοι (15,8%), για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους (3,8%), γιατί τους πιέζει το στενό οικογενειακό περιβάλλον (3,2%) και γιατί έχουν οικονομικό πρόβλημα (1,3%).

Το πάρτι ήταν ενταγμένο στον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που έχει οριστεί κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται ως καπνιστές με 47% έναντι 40% των γυναικών. Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν ήδη καπνιστές.