Το μουγγάνισμα - Χρονογράφημα τού Φοίβου Ιωσήφ

2017-02-15 21:18

Η ΄Αγγλική λέξη voice που σημαίνει φωνή είναι ελληνική όσο κι ο Παρθενώνας. 

Βγαίνει από την λέξη βοή και αυτή από την λέξη βούς. Βόδι που λέμε στην καθομιλουμένη. Τα βόδια βγάζουν βοή, δηλαδή μουγγανίζουν. Αυτά ως προς την Αγγλική διανόηση. Εμείς από αρχαιοτάτων χρόνων το σκεφθήκαμε το πράγμα διαφορετικά.

 Την βοή αποκαλέσαμε ‘’φωνή’’ , φώς νοός, είναι η λαμπρότητα της σκέψης που μεταδίδεται από το στόμα, ξεχωρίσαμε τα μουγγανητά των ζώων από την εκφραστική ικανότητα των ανθρώπων. 

΄Όλα αυτά εμείς, όχι οι ΄Αγγλοι, αυτοί παράμειναν στον χαριτωμένο τρόπο έκφρασης των μοσχαριών, έναν τρόπο που απέρριψαν οι πρόγονοί μας και υιοθετήσαμε εμείς ως νέα γενιά. Τα μέσα ενημέρωσης θεώρησαν καλό να ακολουθήσουν τους νεοεγγλέζους και όχι τους αρχαιοέλληνες και παρουσιάζουν σήμερα με βλακώδη έπαρση την περίφημη τηλεοπτική εκπομπή ‘’The Voice of Greece’’. Τόσο καλά και τόσο περήφανα για μας. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό παραποίησαν τα σαϊνια μας και την έννοια της σκηνής, αφού την είπαν stage. Σε παρακαλώ, δεν είναι μικρό πράγμα να προσαρμόσεις την θεία Ελληνική γλώσσα στην γλώσσα των συμπαθών αγελαδοτρόφων της Ουαλίας. Η λέξη stage σαν βάση της έχει τις ακτές της Ιωνίας και τα Ελευσίνια μυστήρια, προέρχεται από τα βάθη του Ελληνισμού της λέξης ‘’ίσταμαι’’- στέκομαι. ΄Όμως, όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν στεντόρεια την αγραμματοσύνη τους και την απαιδευσία τους την έγραψαν και στην πόρτα της σκηνής με κεφαλαία γράμματα αν θέλετε. STAGE. Αυτό δεν είναι λέξη, είναι Θεία έμπνευση.
Το μεγάλο κακό δεν είναι τόσο η άγνοια όσο η υπερηφάνεια για την άγνοια, λένε την έκφραση back stage και κολάει το στόμα τους λες και φάγαν λουκουμάδες. Στην εποχή μας, αν δεν πείς ‘’παρασκήνια’’ και πείς ως σύγχρονο βλαχαδερό back stage, ανεβαίνεις πολύ στη συνείδηση των άλλων ιθαγενών του Κολωνακίου και της Κολοκυνθούς μαζί με τις κολοκυθοκορφάδες τους. Αν προσθέσεις και λίγο τουλομοτύρι Μετσόβου τότε είσαι έτοιμος για κριτής νέων ταλέντων βασισμένων σε παλιές συνταγές του αγριεμένου γελαδόπαιδου του Κολοράντο.
Καλά, τι αποβλάκωση μπορείς να κάνεις στους απογόνους του Αισχύλου και να τους πουλήσεις αλατζά για γνήσιο μεταξωτό Σαγκάης? Οι Εγγλέζοι κατάφεραν τα διαμάντια που τους προσφέραμε να τα περιτυλίξουν με λινάτσες και να μας τα προσφέρουν ως γνήσια κασμήρια από το Srinagar.

 Αφού να φαντασθείτε, αυτό που εμείς βλέπουμε και ηδονιζόμαστε ψυχικά, αυτοί το βλέπουν σαν κάτι άψυχο που στέκεται. Δεν είναι έτσι φίλε κάτοικε της Οκλαχόμα, το άγαλμα σε αγάλει, σε κάνει ευτυχισμένον, δεν είναι το στεκούμενο όπως σας το λένε, δεν είναι Statue. ΄Ετσι μπράβο, να καταλαβαινόμαστε καμμιά φορά, κι εσείς και οι επιτροπές κρίσεις στις εκπομπές των μουγγανιτών.
Με την ευκαιρία δεν είναι άσχημο να αναφέρουμε κάποιες χώρες με Ελληνικά ονόματα. Αμερική, τον Vespucci τον βάφτισαν ΄Ομηρο, μικρό τον φώναζαν Omerico και παραποιήθηκε σε Αμερικο. A, ρε πατρίδα Νεβάδα.
Ο Δίας είχε έναν γυιό, τον Ιν. Νάσου την και η πατρώα μας γή των Ινδιών. Η Ιαπωνία εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως είναι η ΄Απω Ιωνία, ΄Οσον αφορά την φιλτάτη Γερμανία που λέγεται γερμανιστί
Deutschland, (πω πω πω, πολύ σοβαρή χώρα) είναι σύνθετη λέξη από το Deus-Δίας και το Ελληνικότατο Land-Λας= πέτρα,γή. Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον ‘’η γή του Δία’’. 

Τώρα, τι πρέπει να πούμε, πως πρέπει να κίνηθεί το τρίτο σώμα στρατού από την Θεσσαλονίκη προς κατάληψιν του Μονάχου, της Φρανκούρτης και του Αννοβέρου? Ας συγκρατηθούμε προς το παρόν, όμως ας προχωρήσουμε αγεληδόν προς ανάδειξιν των καλλιτέρων μουγγανιστών.
Φοίβος Ιωσήφ