Ξεσηκωμός: Οι αγρότες στούς δρόμους

2016-01-16 00:22

Επί ποδός κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες όλης της χώρας αντιδρώντας στο ασφαλιστικό και στα φορολογικά που προωθεί η κυβέρνηση. Οι σημερινές διαμαρτυρίες δεν ήταν παρά η πρώτη προειδοποίηση καθώς οι αγρότες εμφανίζονται έτοιμοι να παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες ετοιμάζονται να κλείσουν κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου και προετοιμάζουν δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και αύριο αναμένονται άλλα 150 τουλάχιστον, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, ξεκαθαρίζοντας:

Η ουρά πολλών χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί στην είσοδο της Ελλάδας δεν οφείλεται σε δικές μας κινήσεις, αλλά στο γεγονός ότι η έλλειψη ανθρώπων στο τελωνείο της χώρας μας δεν ευνοεί την άμεση εξυπηρέτηση των οδηγών νταλικών που θέλουν να πατήσουν επί ελληνικού εδάφους.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι σε καθημερινή βάση θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς για τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα χωριά του νομού Σερρών.

Υπογραμμίζεται ότι στο νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Ένταση το πρωί

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, περισσότερα από 500 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Λεύκωνα στις Σέρρες και στη συνέχεια στον Προμαχώνα, εκεί όπου επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Η ένταση προκλήθηκε όταν οι αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό καθώς δεν τους επέτρεπε να φτάσουν στο τελωνείο, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μετά τον κόμβο.

Οι αγρότες κατάφεραν τελικά να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό​ και να παρατάξουν  τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά από το τελωνείο όπου και θα παραμείνουν, αναμένοντας να έρθουν και άλλα τρακτέρ από διαφορετικά σημεία.

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων που συσκέφθηκε χθες το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο «Νίκος Γερμανός» της Θεσσαλονίκης αποφάσισε παράλληλα νέο συλλαλητήριο στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, δεν αποκλείουν νέα κάθοδο στην Αθήνα, με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση.

Μάλιστα, το συντονιστικό κάλεσε τους αγρότες στο μεσοδιάστημα να βγουν στις πλατείες των χωριών με τα τρακτέρ τους.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να επαναλαμβάνει ότι, «αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε, όπως επίσης και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας».

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νομού.

Οι διαδηλωτές έκαναν κατάληψη στην εθνική οδό Άργους - Ναυπλίου αποκλείοντας την κυκλοφορία, στο ύψος της Δαλαμανάρας. Με ογδόντα περίπου τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τις 12.30 σήμερα μετά το μεσημέρι, κατέλαβαν το οδόστρωμα της εθνικής και απέκλεισαν  την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι το απόγευμα.