Ξεσηκωμός στό Πλατύστομο: Ο Δήμος κλείδωσε την αίθουσα τού Πολιτιστικού Συλλόγου Πηλέας !!!

2019-11-13 21:56

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους του Πλατυστόμου. Το στέκι τους, η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πηλέας", έφυγε ξαφνικά από τα χέρια τους, αφού η Δημοτική αρχή, άλλαξε τις κλειδαριές και ουσιαστικά άφησε “άστεγη” την μοναδική πηγή πολιτισμού του χωριού.

Η αίθουσα φιλοξενούνταν στο παλιό κοινοτικό κατάστημα και είχε έρθει στα χέρια του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηλέας το 2011. Καθαρίστηκε, βάφτηκε, ευπρεπίστηκε και εξοπλίστηκε. Εκεί λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη, χάρη στην οποία πολλοί κάτοικοι της περιοχής ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη λογοτεχνία, ώσπου έγινε η αγαπημένη τους συνήθεια.

Εκεί διοργανώνονταν εκδηλώσεις στις γιορτές. Γιορτές με τραγούδια, γλέντια και χορούς. Αλλά και εκδηλώσεις πολιτισμού και ιστορίας. Eκεί λειτουργούσε δωρεάν Μουσικό Εργαστήρι, Χορωδία αλλά και η τοπική εφημερίδα τους. Εκεί λειτουργούσε και το σινεμαδάκι τους. Η μοναδική τους διέξοδος για βραδινή έξοδο και διασκέδαση τα καλοκαίρια όταν το χωριό γέμιζε επισκέπτες αλλά και το χειμώνα για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.

Τώρα απέμεινε μόνο, μια κλειδωμένη αίθουσα.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με δυσαρέσκεια από μόνιμους και μη, κατοίκους του Πλατυστόμου ενώ ήδη ξεκίνησε η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην απόφαση του Δήμου.

Το ψήφισμα αναφέρει:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΠΗΛΕΑΣ” Πλατυστόμου αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους συλλόγους στην Δυτική Φθιώτιδα, έχοντας στο ενεργητικό του τη διενέργεια του Φεστιβαλ ΠΗΛΕΑ κάθε καλοκαίρι στο Πλατυστόμο Φθιώτιδας, Κινηματογραφικές Προβολές και Λογοτεχνικές Βραδιές κάθε εβδομάδα, Μουσικό Εργαστήρι με δωρεάν μαθήματα λαικών οργάνων, Χορωδία Ρεμπέτικου Τραγουδιού, δωρεάν Δανειστική Βιβλιοθήκη και Τοπική Εφημερίδα στην οποία αρθρογραφούν τα μέλη του. Την Δευτέρα 11/11/2019 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πλατυστόμου κατόπιν εντολής του Δημάρχου Μακρακώμης άλλαξε την κλειδαριά της αίθουσας του Κοινοτικού Καταστήματος που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος ΠΗΛΕΑΣ το χειμώνα για τις εκδηλώσεις του, γεγονός το οποίο διακόπτει τη λειτουργία του συλλογου.
Ως πολίτες της Δυτικής Φθιώτιδας που ενδιαφερόμαστε να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας, ζητούμε από τον Δήμαρχο Μακρακώμης να παραχωρήσει ξανά την αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος στον ΠΗΛΕΑ Πλατυστόμου και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις του συλλογου!

Tώρα σκοτάδι στο μικρό χωριό μας….

“Αυτή είναι η αίθουσα όπου χτυπούσε η καρδιά του “Πηλέα” του Πλατυστόμου απ’ το Φθινόπωρο του 2011 μέχρι το Φθινόπωρο του 2019″ αναφέρει σε ανάρτηση του στα social media, o πρόεδρος του Συλλόγου Πηλέας Κώστας Ευθυμίου. “Σ’ αυτήν η οθόνη των Κινηματογραφικών προβολών, τα τραπεζάκια της Αναγνωστικής Λέσχης, σ’ αυτήν η όμορφη Βιβλιοθήκη μας. Τα βράδια εδώ τα φώτα άναβαν και καλούσαν όλους όσους είχαν ανάγκη να γευτούν τις όμορφες συγκινήσεις που προσφέρει η Τέχνη, σ’ έναν ζεστό χώρο, με ωραία συντροφιά…Και γινόταν τα βράδια μαγικά…αυτά τα μακριά Χειμωνιάτικα βράδια στο μικρό χωριό μας…

Και ομόρφαινε η αίθουσα με τα γελαστά χαρούμενα πρόσωπα, ομόρφαινε η βραδιά, ομόρφαινε το μικρό χωριό μας…Τώρα σκοτάδι, βαθύ σκοτάδι θα ζώνει τη μικρή μας αίθουσα κι όλα αυτά τα μαγικά βράδια που ζήσαμε εκεί θα μείνουν γλυκές αναμνήσεις στο μυαλό και στην καρδιά μας… Άνθρωποι μικροί, άνθρωποι τυφλωμένοι από φθόνο και μίσος, “Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι”, που λέει ο ποιητής, τυφλωμένοι απ’ τη δύναμη της εφήμερης εξουσίας τους, άλλαξαν τις κλειδαριές της εισόδου και στέρησαν απ’ τον “Πηλέα” το χώρο όπου χτυπούσε η καρδιά του…Τώρα σκοτάδι….στο μικρό χωριό μας δε θ’ ανάβει το φως του “Πηλέα” τα κρύα Χειμωνιάτικα βράδια…Το σκοτάδι με βία μάχεται για μια ακόμα φορά το φως…Το φως και το σκοτάδι…για μια φορά ακόμα αντιμέτωπα..”

Lamianow