Ξεκινούν οι συμψηφισμοί οφειλών στο ΟΓΑ με την επιστροφή ΦΠΑ και πετρελαίου

2014-10-23 00:43

Ξεκινούν οι συμψηφισμοί οφειλών στο ΟΓΑ με την επιστροφή ΦΠΑ και πετρελαίου

«Η χώρα μας πρέπει να αρχίσει, επιτέλους, να παράγει πλούτο. Μόνον έτσι θα απαντήσουμε στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, με κάθε σπίτι να έχει σήμερα και έναν άνεργο. Εκεί που παράγεται σίγουρα πλούτος είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία και γι΄ αυτό στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσο, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα και άλλους να ενταχθούν σ΄ αυτούς τους τομείς, να γίνουν, δηλαδή, και αυτοί μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από την οποία όλοι θα ωφεληθούμε».

Αυτά τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί σe ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ 

Για τις οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ. 

Ο ΟΓΑ ξεκινάει από συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ και πετρελαίου που παίρνουν οι αγρότες. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από κανένα γεωργό ή κτηνοτρόφο σε όλη τη χώρα ότι θα πρέπει να συμψηφίζουμε επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, που είναι εθνικά λεφτά με οφειλές στον ΟΓΑ. Αυτές τις μέρες γίνεται εκκαθάριση ΦΠΑ και πετρελαίου και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προσδοκούσαμε να εισπράξουμε από τη συγκεκριμένη ρύθμιση – νόμου που έγινε τον Απρίλη θα επαληθευτεί. Έτσι, χάρη στους μεγάλους συμψηφισμούς από τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, πιθανά να μη χρειαστεί να περάσουμε καθόλου στα άλλα μέτρα. 

Για τα προγράμματα και τις επιδοτήσεις των νέων αγροτών. 

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τα προγράμματα του ’09 και του ’10 και αγωνιζόμαστε μέχρι τέλος του έτους να τελειώσει και αυτή η εκκρεμότητα. Είναι πρώτη προτεραιότητα μας καθώς το σοβαρότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι η ηλικιακή της ανανέωση. Αν αποθαρρύνουμε με τέτοιες καθυστερήσεις νέους ανθρώπους δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτά στα οποία στοχεύουμε. Υπάρχουν ήδη κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, κυρίως νέων, που έχουν φύγει απ΄ την Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα αναζητώντας την τύχη τους στην παραγωγή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Και ενδιαφέρονται για ν΄ ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο δεκάδες χιλιάδες, αν κρίνω απ΄ τις ερωτήσεις που δέχομαι καθημερινά όπου και αν βρεθώ. Γι΄ αυτό μοχθούμε να λύσουμε τις παλιές εκκρεμότητες για να δώσουμε το μήνυμα σε όλους, και κυρίως στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, πως η Πολιτεία είναι πραγματικά δίπλα τους. Προσδοκούμε πάρα πολύ και στην είσοδο νέων ανθρώπων που να προέρχονται απ΄ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Αν γίνει μια καλή μίξη της εμπειρίας με τη γνώση, μπορούμε να προσδοκούμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα που θα έρθουν αν ικανοποιήσουμε δύο βασικά ζητούμενα. Την ηλικιακή ανανέωση και τη δράση μέσα από συλλογικές μορφές οργάνωσης. 

Για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού. 

Υπάρχει κινητοποίηση εδώ και καιρό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Επειδή, όμως, πλήττεται η παραγωγική δυνατότητα της κτηνοτροφίας των μικρών ζώων, που είναι πρώτη προτεραιότητα της χώρας, υπάρχει συναγερμός στο Υπουργείο αλλά και στις κεντρικές και περιφερειακές κτηνιατρικές Υπηρεσίες. 

Εδώ και λίγα χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σταματήσει ουσιαστικά να γίνονται αεροψεκασμοί γι΄ αυτό και έχουμε ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων. Άρα συμβιώνουμε με ένα γεγονός. Το θέμα είναι εάν έχουμε αξιολογημένο το γεγονός, εάν θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και, κυρίως, τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να μην υπάρξει πλήγμα στην παραγωγή της χώρας σε αυτό τον τομέα. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων. Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχουν απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο, πάντα σύμφωνα με το πόρισμα του επίσημου ελέγχου και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκίνησε από χθες, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφαμε από τον Ιούνιο με συγκεκριμένες εγκυκλίους μας. 

Οι εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων δείχνουν ότι έχει νοσήσει περίπου το 5% των εκτροφών, των κοπαδιών της χώρας και έχει πεθάνει περίπου το 0,25% των αιγοπροβάτων. Τα επίσημα στοιχεία είναι στο μισό μέχρι στιγμής. Αν λάβουμε υπ΄ όψη μας πως τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα είναι 12 εκατομμύρια γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Στατιστικά δεν είναι τόσο μεγάλο και δεν κινδυνεύει φυσικά η αιγοπροβατοτροφία της χώρας. Γίνεται, ήδη, πολύ κουβέντα αν πρέπει να εμβολιάσουμε τον ζωικό πληθυσμό της χώρας. Αυτό σημαίνει εμβολιασμός επί μία πενταετία, σε 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα και εμβολιασμός παράλληλα σε όλες τις γειτονικές χώρες. Το εξετάζουμε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Αύριο γίνεται μια ακόμη συνάντηση με όλους τους πανεπιστημιακούς της χώρας για να πάρουμε την απόφαση στην ώρα της και υπεύθυνα. Πάντως οι εξετάσεις αίματος που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι αναπτύσσεται σε ένα καλό βαθμό φυσική ανοσία στο ζωικό πληθυσμό. Αυτά δηλαδή που έχουν νοσήσει και δεν έχουν καταλήξει, έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία άρα ούτε μεταδίδουν ούτε κινδυνεύουν ξανά.

dikaiologitika.gr